Jak czyścić płytę indukcyjną? Ogólne zasady
Dobra wiadomość: płyta indukcyjna nie jest trudna do utrzymania w czystości. Tym bardziej warto dbać o jej lśniącą powierzchnię, ponieważ dodaje ona uroku aranżacji kuchni. Do czyszczenia kuchenki indukcyjnej wykorzystujemy tylko miękkie akcesoria, takie jak gąbka – ale nie od ostrej strony! Świetnie sprawdzają się ściereczki kuchenne z mikrofibry. Są bardzo miękkie, więc niczego nie porysują, oraz doskonale chłoną wilgoć. Do polerowania wyczyszczonej kuchenki możemy też używać ręczników papierowych, jednak tu zachowajmy ostrożność – niektóre mogą być zbyt szorstkie.

Czym czyścić tłuste plamy z płyty indukcyjnej
Przy usuwaniu trudniejszych zabrudzeń, np. przypalonego tłuszczu, korzystajmy wyłącznie ze skrobaka przeznaczonego do kuchenki indukcyjnej. Często znajduje się on od razu w zestawie ze sprzętem, a jeśli nie, bez problemu go dokupimy.

Czyszczenie płyty indukcyjnej
Gdy akcesoria gotowe, pora pomyśleć o środkach do czyszczenia kuchenki indukcyjnej. Oczywiście są dostępne detergenty specjalnie do tego przeznaczone, niemniej równie dobrze poradzi sobie płyn do naczyń, mydło w płynie albo ocet.

Jak wyczyścić płytę indukcyjną?
Na początek zimną już płytę indukcyjną warto umyć gąbką lub szmatką nasączoną płynem do naczyń albo mydłem. Później z powierzchni należy dokładnie usunąć pozostałości środka (smugi!), polerując kuchenkę np. ściereczką z mikrofibry.

Jak wyczyścić przypaloną kuchenkę indukcyjną
Jeśli na płycie znajdują się trudniejsze zabrudzenia (np. przypalenia), dobrze jest je najpierw rozpuścić, kładąc na nich na kilka minut gąbkę zanurzoną wcześniej w roztworze wody z octem.

czyszczenie płyty indukcyjnej
Kolejny krok to usuwanie zabrudzeń gąbką. Gdy jeden raz nie wystarczy, powtarzamy czynność – nigdy nie róbmy tego mocno i na siłę! Jeśli gąbka zawiedzie, przyda się wspomniany wcześniej skrobak. Zapomnijmy o nożach i innych ostrych przedmiotach, bo ryzykujemy uszkodzenie kuchenki. Na koniec przecieramy powierzchnię samą wodę i polerujemy do sucha.

Poczekaj, aż kuchenka ostygnie
Dobra rada: jeśli zawartość garnka wykipi na rozgrzaną kuchenkę, lepiej poczekać, aż ostygnie. Wtedy szybciej się ze wszystkim uporamy.