Jak pozbyć się trojszyka z kuchni? Ten robak wydziela rakotwórcze związki!
Któż z nas nie zna tego uczucia, gdy zagląda do spiżarni i widzi nieproszonych gości. Na nasze zapasy czyha całkiem sporo różnych robaków: od moli spożywczych, przez wołki zbożowe aż po trojszyki. Te, gdy już się w niej pojawią, nie za bardzo mają ochotę się wyprowadzić. Na szczęście my wiemy, jak pozbyć się trojszyka z kuchni!
Autor: Getty Images/Tomasz Klejdysz
Trojszyk to szkodnik, który najczęściej atakuje produkty spożywcze mączne. Dowiedz się jak wyglądają trojszyki, jak jest ich szkodliwość oraz jak się ich pozbyć z domu.Zaliczany jest do rzędu chrząszczy, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae). Jego brązowo-czerwone ciało ma długość 3-4 mm. Na wierzchniej stronie pancerzyka widoczne punktowe wgłębienia. Samica trojszyka składa do 450 jaj, w uszkodzonych przez inne owady ziarnach zboża lub w produktach ich przemiału: mące, kaszy, otrębach, płatkach.
Spis treści
- Jak wygląda trojszyk ulec?
- Jak pozbyć się trojszyka z kuchni?
- Czy trojszyki są szkodliwe?
- Czy trojszyk jest niebezpieczny dla człowieka?
- Jak wygląda trojszyk ulec? Jak pozbyć się trojszyka z kuchni? Zdjęcia
Jak wygląda trojszyk ulec?
Trojszyk to niewielki chrząszcz o długości około 2,5 – 4 mm. Ma błyszczące, ciemnobrązowe lub czarne ciało. Trojszyk ulec i wołek zbożowy są nieco podobne. Oba chrząszcze nie latają. Łatwo je jednak odróżnić, bo trojszyk nie ma charakterystycznego ryjka.
Jak pozbyć się trojszyka z kuchni?
- Kiedy w twojej kuchni pojawi się nieproszony gość, ścieżka postępowania jest zazwyczaj taka sama:
- Przede wszystkim przejrzyj wszystkie produkty spożywcze w kuchni, zwłaszcza te sypkie jak mąka, kasza, ryż, makarony, czy przyprawy. To jednak nie wszystko! Trojszyki można często znaleźć także w nasionach, warzywach, mleku w proszku, czekoladzie, przyprawach czy suszonych owocach! Jeśli zauważysz w nich trojszyki albo inne robaki, musisz natychmiast je wyrzucić.
- Nigdy nie przechowuj jedzenia luzem w otwartych workach. To zaproszenie dla wszelkiego rodzaju szkodników. Najlepiej sprawdzą się szczelnie zamykane pojemniki.
- Kiedy pozbędziesz się już zainfekowanego jedzenia, dokładnie wyczyść całą szafkę. Odkurz ją, a później umyj, używając mydła lub octu.
- Nie masz pewności, czy w produktach, które teoretycznie wydają się być wolne od trojszyków, nie ma ich larw. Aby zapobiec ewentualnemu wylęgnięciu się ich, wsadź sypkie produkty do zamrażarki na dobę. W ten sposób zabijesz larwy.
- Z larwami trojszyków poradzi sobie także bardzo wysoka temperatura. Kasze czy płatki owsiane możesz wsadzić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 60°C.
Czy trojszyki są szkodliwe?
Trojszyki składają jaja wprost do jedzenia. Poza tym, chodząc po nim, pozostawiają za sobą swoje wydzieliny (w tym odchody). Chrząszcze te są w stanie przegryźć opakowania z folii, materiału czy papieru, byle tylko dostać się do pożywienia.
Czy trojszyk jest niebezpieczny dla człowieka?
Trojszyki tak jak każde inne owady mogą przenosić grzyby i bakterie, a także wywoływać alergie. Co istotne, mogą być także pośrednimi żywicielami np. tasiemców. Jak podaje portal szkodniki.waw.pl, trojszyki wydzielają benzochinony, które mogą podrażnić skórę człowieka. Długa ekspozycja na nie może mieć działanie nawet kancerogenne!
Jak wygląda trojszyk ulec? Jak pozbyć się trojszyka z kuchni? Zdjęcia
Autor: Getty Images/Tomasz Klejdysz
Trojszyk to szkodnik, który najczęściej atakuje produkty spożywcze mączne. Dowiedz się jak wyglądają trojszyki, jak jest ich szkodliwość oraz jak się ich pozbyć z domu.Zaliczany jest do rzędu chrząszczy, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae). Jego brązowo-czerwone ciało ma długość 3-4 mm. Na wierzchniej stronie pancerzyka widoczne punktowe wgłębienia. Samica trojszyka składa do 450 jaj, w uszkodzonych przez inne owady ziarnach zboża lub w produktach ich przemiału: mące, kaszy, otrębach, płatkach.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak pozbyć się wołka zbożowego z domu? Ten chrząszcz przenosi grzyby i bakterie!
Autor: Getty Images/Maria Elisabete Koller
Wołki zbożowe i wołki ryżowe należą do rodziny ryjkowcowatych (Curculionidae). Wołek zbożowy jest bezskrzydłym ok. 4 mm, brunatnym chrząszczem. Można go znaleźć w spichrzach, magazynach zbożowych oraz naszych mieszkaniach. Nie spotkamy go w warunkach naturalnych. Wołek ryżowy ma skrzydła, jest jaśniejszy i występuje w naturze - w klimacie subtropikalnym, w południowej Azji, na polach ryżowych. W Polsce występuje w domowych spiżarniach i magazynach zbożowych. Czy wołki zbożowe i ryżowe są niebezpieczne dla ludzi? Jak wykazują badania, wołek może oddziaływać silnie alergogennie na ludzi. Może przyczyniać się do nadwrażliwości płucnej (alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych). Jest to szczególne zagrożenie dla piekarzy i pracowników magazynów zbożowych. Natomiast spożywanie produktów z cząstkami chitynowego pancerza wołków powoduje różne stany zapalne i zaburzenia jelitowe. Chociażby dla własnego zdrowia i bezpieczeństwa nie powinniśmy bagatelizować obecności wołków w naszym mieszkaniu. Jak skutecznie pozbyć się wołków? Oto najskuteczniejsze domowe sposoby na pozbycie się tych szkodników.