Jak przechowywać owoce i warzywa? Jakich nie trzymać w lodówce? Zasady
Lodówka nie jest idealnym miejscem dla wszystkich owoców i warzyw – niektóre szybciej w niej tracą smak, inne zaczynają się psuć. Jak przechowywać owoce i warzywa, by dłużej zachowały świeżość i wartości odżywcze? Które z nich mogą stać się efektowną ozdobą kuchni? Oto praktyczny przewodnik, który rozwieje wszelkie wątpliwości!
Autor: Getty Images
Rustykalna kompozycja z koszykiem wiklinowym i starym durszlakiem w rolach głównych na tle pięknego drewna. Układ warzyw czy owoców – dowolny! Wiklinowe kosze i tace są niezastąpione przy tworzeniu takich aranżacji. Sprawdzą się też w stylizacjach nowoczesnych.
Spis treści
- Najważniejsze zasady, jak przechowywać owoce
- Jak przechowywać owoce w lodówce?
- Jak przechowywać awokado?
- Jak przechowywać banany?
- Jak przechowywać truskawki i maliny?
- Jak przechowywać cytryny?
- Jak przechowywać jabłka i gruszki?
- Jak przechowywać brzoskwinie?
- Jak przechowywać ananasa?
- Jak przechowywać kiwi?
- Jakich owoców nie trzymać w lodówce?
- Jak kupować warzywa?
- Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad
- Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
- Jak przechowywać czosnek?
- Jak przechowywać cebulę?
- Jak przechowywać imbir?
- Jak przechowywać szparagi?
- Jak przechowywać pomidory?
- Jak przechowywać ogórki?
- Jak przechowywać pieczarki?
- Jak przechowywać dynię?
- Jak przechowywać rukolę?
- Jak przechowywać brokuły?
- Jak przechowywać ziemniaki?
- Jak przechowywać paprykę?
- Pojemniki do przechowywania owoców
- Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?
- Dekoracje z owoców i warzyw. Jak je ułożyć?
- Kompozycje z owoców i warzyw. Zasady
- Akcesoria pomocne do tworzenia kompozycji z warzyw i owoców
- Owoce i warzywa w kuchni – przechowuj je tak, by zdobiły! Inspiracje
Najważniejsze zasady, jak przechowywać owoce
Wiele owoców najlepiej znosi przechowywanie w chłodnym miejscu, w którym panuje temperatura około 10 stopni Celsjusza. Jeżeli w domu nie mamy piwnicy ani spiżarni, najlepszym miejscem do tego będzie lodówka.
Ta zasada nie dotyczy jednak wszystkim owoców. Niektóre włożone do lodówki, szybciej tracą smak, a nawet zaczynają się psuć. Dzieje się tak przez wydzielany etylen, a więc gazowy hormon stymulujący ich dojrzewanie.
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy dla was mały przewodnik dotyczący tego, które owoce lubią lodówkę, a które lepiej trzymać w innym miejscu.
Jak przechowywać owoce w lodówce?
Przede wszystkim owoce powinny otrzymać swoje własne miejsce w lodówce, z dala od wędlin i nabiału. Może to być dolna szuflada lub półka.
Postaraj się, aby miejsce było suche i wyściel je papierem lub ręcznikiem papierowym. Jeżeli owoc jest napoczęty, włóż go do papierowej torebki z dziurkami.
Ważne: nie trzymaj owoców razem z warzywami (nie powinny się dotykać), bo warzywa zaczną gorzknieć!
Jak przechowywać awokado?
Nie trzymaj awokado w lodówce. Jeżeli jest bardzo twarde, włóż je do miski lub innego naczynia, by mogło spokojnie dojrzewać nawet przez tydzień. To przy okazji piękna ozdoba stołu!
Jeśli chcesz opóźnić dojrzewanie awokado, zapakuj je w kawałek gazety, a żeby szybciej zmiękło, połóż je obok bananów.
Przekrojone awokado posmaruj sokiem z cytryny i również przechowuj poza lodówką, dzięki czemu nie będzie czernieć. Nie wyjmuj z niego pestki.
Jak przechowywać banany?
Banany również wolą temperaturę pokojową. Co ważne, nie wyrzucaj bardzo dojrzałych bananów! Są idealne jako baza do koktajlów lub ciast. Jeżeli chcesz spowolnić dojrzewanie tych owoców, owiń kiść folią spożywczą.
Jak przechowywać truskawki i maliny?
Truskawki i maliny przechowuj w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Najlepiej, aby znajdowały się w suchym pojemniku. Świetnie nada się do tego wiklinowy koszyk, kartonowe pudełko lub durszlak wyścielony kawałkiem ręcznika papierowego.
Uwaga: jeżeli raz wyjmiesz truskawki lub maliny z lodówki, a następnie włożysz je tam ponownie, będą się psuły jeszcze szybciej!
Jak przechowywać cytryny?
Cytryny przechowujemy w lodówce – dzięki temu wolniej tracą wilgoć i zachowują świeżość. Pozostawione poza lodówką zaczną twardnieć.
Jak przechowywać jabłka i gruszki?
To owoce, które wydzielają sporo etylenu, dlatego najlepiej trzymać je poza lodówką, w drewnianej skrzynce lub misie.
Jak przechowywać brzoskwinie?
One również w lodówce zaczną szybko się psuć. Brzoskwinie staraj się trzymać z dala od innych owoców – szybko miękną, dlatego trzeba je spożyć maksymalnie dwa dni od zakupu.
Jak przechowywać ananasa?
Poza lodówką! Niestety ananas bardzo szybko się psuje, dlatego dobrze zjeść go tego samego dnia, gdy został kupiony (zwłaszcza jeżeli jest dojrzały). Przekrojony ananas trzymajmy na talerzyku wyściełanym ręcznikiem papierowym.
Jak przechowywać kiwi?
Jeżeli zastanawiasz się, który owoc najbardziej lubi lodówkę, to jest nim kiwi. Nie traci w niej ani smaku, ani aromatu!
Jakich owoców nie trzymać w lodówce?
Których owoców nie trzymamy w lodówce? Oto lista:
- arbuz
- mango
- melon
- śliwki
- morele
Jak kupować warzywa?
Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach.
Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.
Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn:
- Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe.
- Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu.
- Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu.
Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad
- Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże.
- Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo!
- Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.
- Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce.
- Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność).
- Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci.
- Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).
Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Istnieją jednak pewne wyjątki.
W lodówce nie trzymamy:
- pomidorów
- ogórków
- ziemniaków
- cebuli
- czosnku
Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.
Jak przechowywać cebulę?
Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.
Jak przechowywać imbir?
Imbir trzymamy w chłodnym miejscu. Aby dłużej był świeży, można owinąć go papierem i włożyć do lodówki.
Jak przechowywać szparagi?
Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą.
Jak przechowywać pomidory?
Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.
Jak przechowywać ogórki?
Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki przechowujemy w lodówce, w temperaturze do 2 stopni Celsjusza. W temperaturze poniżej 0 szybko stają się wodniste i tracą swoje właściwości.
Jak przechowywać dynię?
Dynię przechowujemy poza lodówką. Wystarczy położyć ją w chłodnym miejscu i pamiętać, by nie wystawiać jej na słońce.
Jak przechowywać rukolę?
Rukolę trzymamy w pojemniku w lodówce. Dobrze jest wcześniej umyć ją i delikatnie osuszyć. Nie róbmy tego zbyt dokładnie – wilgoć uchroni rukolę przed utratą świeżości.
Jak przechowywać brokuły?
Brokuły trzymamy w chłodnym miejscu, z dala od dużego natężenia promieni słonecznych. Najlepiej jest trzymać je w lodówce, w temperaturze 2 stopni Celsjusza.
Jak przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki trzymamy w chłodnych i zaciemnionych miejscach: piwniczkach lub szafkach. Dobrze jest trzymać je w worku z materiału.
Jak przechowywać paprykę?
Paprykę przechowujemy w lodówce, ale z dala od żółtych warzyw.
Stosując się do tych wskazówek, będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżymi warzywami. Jarzyny nie stracą również swoich cennych właściwości odżywczych: witamin i minerałów.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak i gdzie przechowywać warzywa zimą? Bezpieczne przechowywanie warzyw po sezonie

Pojemniki do przechowywania owoców
W sklepach internetowych znajdziemy wiele pojemników przeznaczonych właśnie do przechowywania owoców w lodówce. Przykładem może być pojemnik z wkładem w postaci koszyka. Dzięki temu owoce nie stykają się ze ściankami pojemnika i zachowują świeżość nieco dłużej.
Co ciekawe, niektóre pojemniki wyposażone są w filtr z węglem aktywnym, który pochłania nadmiar etylenu i spowalnia proces psucia. Filtr trzeba wymieniać co 90 dni.
Tego typu akcesoria kosztują zazwyczaj powyżej 100 zł za sztukę. Jeżeli nie chcesz wydawać tyle pieniędzy, wystarczy zwykły koszyk włożony do lodówki lub plastikowy pojemnik, który będziesz regularnie czyścić.
W trendzie eko warto zwrócić uwagę na woskowane owijki – alternatywę dla plastikowych torebek. W „woskowijkę”, a więc tkaninę nasączoną pszczelim woskiem, zapakujesz napoczęty owoc, który chcesz wziąć ze sobą na przykład do pracy.
Zajmuje o wiele mniej miejsca niż pojemnik i nie stanowi obciążenia dla środowiska (starcza na kilka miesięcy, bo można ją myć i łatwo poddaje się recyklingowi).
Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?
- plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce
- pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza
- pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku)
- podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad
- wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki

Dekoracje z owoców i warzyw. Jak je ułożyć?
Owoce i warzywa w większości mają piękne kształty i kolory, niektóre jeszcze pachną. Często gdy lądują w naszej kuchni, kładziemy je, gdzie popadnie albo chowamy. Tymczasem ładnie wyeksponowane, zanim je zjemy, mogą stać się naturalną ozdobą kuchni czy jadalni.
Do tworzenia kompozycji nadają się właściwie wszystkie owoce i większość warzyw. Truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, maliny, porzeczki, śliwki, winogrona i inne rodzime gatunki, a także wszelkie te egzotyczne będą się wspaniale prezentowały.
Podobnie ogórki, cukinie, kabaczki, patisony, dynie, marchewki, karczochy itp. W „artystyczny” sposób można potraktować nawet ziemniaki, cebulę i czosnek!
Warzywa i owoce to czasowa dekoracja do każdej kuchni – bez względu na styl, w jakim została urządzona. Wnętrze zyska witalność i dobrą energię.
Kompozycje z owoców i warzyw. Zasady
Jak przechowywać owoce i warzywa w kuchni? Niektóre warzywa i owoce mogą poleżeć kilka godzin, inne - dzień czy dwa, ale są i takie, które czekają na swoją kolej znacznie dłużej.
Bez względu jednak na czas przechowywania, warto je ładnie ułożyć, by przed schrupaniem cieszyły oko. Poza tym eksponując np. ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, kabaczki, jabłka, dynie itp. jako „martwą naturę” zlikwidujesz problem miejsca do ich przechowywania!
Układając kompozycje z owoców lub warzyw, pamiętaj o kilku „technicznych” i „artystycznych” zasadach:
- Owoce i warzywa (które można) umyj i osusz albo oczyść. Jabłka, gruszki, śliwki, twarde pomidory wypoleruj – będą pięknie lśniły.
- Gatunki z szypułkami (pomidory, jabłka, czereśnie itp.) układaj tak, by ogonki nie raniły sąsiednich owoców, bo te szybko zgniją.
- Jabłka lokuj z dala od innych gatunków, bo przyspieszają ich dojrzewanie.
- Jeśli masz po 1-2 sztuki różnych produktów, układaj je na przemian, by kontrastowały ze sobą barwami.
- Jeśli masz wiele sztuk z każdego rodzaju, pogrupuj je i potem zastosuj powyższą regułę. Na końcu przełóż pojedyncze egzemplarze dla uzyskania wrażenia ułożenia od niechcenia.
- Kompozycje z warzyw i owoców układaj z dala od słońca. Wtedy dłużej zachowają świeżość. Jedynie pomidory można trzymać w jego blasku – z dnia na dzień będą stawały się słodsze…
- Latem delikatne owoce i warzywa trzeba chronić przed owadami. Najlepiej wtedy przykrywać je siatkowym kloszem (ładnym!).

Akcesoria pomocne do tworzenia kompozycji z warzyw i owoców
- Do tworzenia kompozycji wykorzystuj tace, talerze, patery, duże deski do krojenia, oczyszczone plastry drewna, koszyki z naturalnych plecionek i drutu (zwykłe i podwieszane), skrzyneczki z drewna i sklejki, kamienne garnki i makutry, ocynkowane pojemniki oraz wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy, a „technicznie” będzie się nadawało.
- Kompozycje w twardych owoców i warzyw (jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, kabaczki, cukinie, papryki, ogórki, kalafior itd.) możesz tworzyć, układając je wprost na blacie stołu, wyspy czy ciągu roboczego. Istnieje jednak pewne ryzyko, że blat kuchenny się odbarwi albo zabarwi, jeśli któryś z „eksponatów” puści sok. Dlatego lepiej umieszczać je na tacy, półmisku, desce do krojenia czy ładnym plastrze drewna o organicznej formie.
- Na blacie stołu przygotowanego do posiłku możesz spokojnie położyć te świeże i suche, które mają być na deser, bo będą leżały krótko. Po pierwsze – pięknie ozdobią stół, a po drugie – każdy biesiadnik będzie mógł po nie łatwo sięgnąć.
- Drobne i delikatne owoce, np. truskawki, maliny, borówki, jeżyny itp., układaj w miseczkach, salaterkach, na paterze, talerzu. Nie usypuj zbyt dużych kopczyków (chyba że zaraz będzie delektować się „dekoracją”), bo te owoce nawet pod swoim ciężarem mogą puścić sok.
- Warzywa na zapas, np. ziemniaki i cebulę, których zwykle kupuje się więcej, przechowuj w skrzyni czy koszu albo ładnych woreczkach. Możesz je schować do szafki, ale jeśli brakuje miejsca do przechowywania, po prostu trzymaj na zewnątrz.
- Warkocze czosnku i cebuli świetnie wyglądają zawieszone na belkach czy półkach albo zwyczajnie położone w koszyku.
Owoce i warzywa w kuchni – przechowuj je tak, by zdobiły! Inspiracje
Autor: Getty Images
Rustykalna kompozycja z koszykiem wiklinowym i starym durszlakiem w rolach głównych na tle pięknego drewna. Układ warzyw czy owoców – dowolny! Wiklinowe kosze i tace są niezastąpione przy tworzeniu takich aranżacji. Sprawdzą się też w stylizacjach nowoczesnych.