Jak przechowywać warzywa w domu? Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
Jak przechowywać warzywa w domu? Nie wszystkie przechowujemy tak samo. Jednym lepiej w temperaturze pokojowej, inne lubią tylko ciemności i lekki chłód, a jeszcze inne preferują lodówkę. Poznaj 7 ważnych zasad przechowywania warzyw i przeczytaj, jakich warzyw nie można trzymać w lodówce.
Spis treści
- Jak kupować warzywa?
- Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad
- Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
- Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?
- Jak przechowywać czosnek?
- Jak przechowywać cebulę?
- Jak przechowywać imbir?
- Jak przechowywać szparagi?
- Jak przechowywać pomidory?
- Jak przechowywać ogórki?
- Jak przechowywać pieczarki?
- Jak przechowywać dynię?
- Jak przechowywać rukolę?
- Jak przechowywać brokuły?
- Jak przechowywać ziemniaki?
- Jak przechowywać paprykę?
Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.
Jak kupować warzywa?
Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn:
- Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe.
- Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu.
- Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu.
Jak przechowywać warzywa w domu? 7 ważnych zasad
- Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże.
- Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo!
- Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.
- Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce.
- Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność).
- Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci.
- Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).
Jakich warzyw nie można trzymać w lodówce?
Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Istnieją jednak pewne wyjątki.
W lodówce nie trzymamy:
- pomidorów
- ogórków
- ziemniaków
- cebuli
- czosnku
Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).
Akcesoria do przechowywania warzyw. Co warto kupić?
- plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce
- pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza
- pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku)
- podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad
- wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak przechowywać owoce w domu?
Jak przechowywać czosnek?
Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.
Jak przechowywać cebulę?
Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.
Jak przechowywać imbir?
Imbir trzymamy w chłodnym miejscu. Aby dłużej był świeży, można owinąć go papierem i włożyć do lodówki.
Jak przechowywać szparagi?
Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą.
Jak przechowywać pomidory?
Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.
Jak przechowywać ogórki?
Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.
Jak przechowywać pieczarki?
Pieczarki przechowujemy w lodówce, w temperaturze do 2 stopni Celsjusza. W temperaturze poniżej 0 szybko stają się wodniste i tracą swoje właściwości.
Jak przechowywać dynię?
Dynię przechowujemy poza lodówką. Wystarczy położyć ją w chłodnym miejscu i pamiętać, by nie wystawiać jej na słońce.
Jak przechowywać rukolę?
Rukolę trzymamy w pojemniku w lodówce. Dobrze jest wcześniej umyć ją i delikatnie osuszyć. Nie róbmy tego zbyt dokładnie – wilgoć uchroni rukolę przed utratą świeżości.
Jak przechowywać brokuły?
Brokuły trzymamy w chłodnym miejscu, z dala od dużego natężenia promieni słonecznych. Najlepiej jest trzymać je w lodówce, w temperaturze 2 stopni Celsjusza.
Jak przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki trzymamy w chłodnych i zaciemnionych miejscach: piwniczkach lub szafkach. Dobrze jest trzymać je w worku z materiału.
Jak przechowywać paprykę?
Paprykę przechowujemy w lodówce, ale z dala od żółtych warzyw.
Stosując się do tych wskazówek, będziemy mogli dłużej cieszyć się świeżymi warzywami. Jarzyny nie stracą również swoich cennych właściwości odżywczych: witamin i minerałów.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: 5 warzyw, których nie trzymamy w lodówce. Nie lubią chłodu!
Autor: Getty Images/AlexKosev