Jak usunąć kamień z czajnika? 5 tanich sposobów na czysty czajnik
Kamień w czajniku to problem, z którym mierzy się wiele osób. Zamiast kupować chemiczne środki odkamieniające, czajnik możemy wyczyścić w domowy, ekologiczny i przede wszystkim tani sposób. Oto 5 sprawdzonych sposobów na odkamienienie czajnika.
Autor: getty images
Jak odkamienić czajnik przy pomocy octu? To proste. Wystarczy rozcieńczyć ocet z przegotowaną wodą w proporcji 1:1 (1 szklanka octu na 1 szklankę wody). Miksturę wlewamy do czajnika i gotujemy. Gdy woda z octem się zagotuje, zostawiamy ją w czajniku na ok. godzinę.
Spis treści
Dlaczego w czajniku tworzy się kamień?
Kamień w czajniku to najczęściej efekt działania twardej wody. Regularnie wlewając twardą wodę z kranu do czajnika jest prawie pewne, że niedługo na dnie urządzenia pojawi się charakterystyczny biały osad.
Kamień oblepiający ścianki czajnika to nic innego jak wapń i magnez wytrącający się z wody.
Osad w czajniku jest nie tylko nieestetyczny, ale również niebezpieczny dla sprzętu – może powodować jego gorsze funkcjonowanie, a nawet doprowadzić do jego zepsucia.
Czy można uchronić czajnik przed kamieniem? Jeśli mamy możliwość stosowania filtrów zmiękczających wodę – warto z nich skorzystać. Miękka woda nie powoduje kamienia i nie wpływa na smak napojów i potraw, jak woda o większej twardości.
Jeśli nie dysponujemy profesjonalnym filtrem zmiękczającym wodę, możemy wykorzystać popularne dzbanki z wkładem filtrującym i do czajnika wlewać wodę z dzbanka.
Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami?
Z kamiennym osadem w czajniku możemy walczyć na różne sposoby. Jednym z nich jest zastosowanie specjalistycznych środków odkamieniających.
Jeśli nie chcemy uciekać się do sklepowej chemii, warto skorzystać z domowych specyfików, które nie tylko są skuteczne i ekologiczne, ale również bardzo tanie!
1. Ocet
Ocet to niezawodny sprzymierzeniec w walce z uciążliwym kamieniem i osadem – nie tylko w czajniku. Ocet doskonale sprawdza się do czyszczenia różnych powierzchni. Ma nawet działanie odplamiające i zmiękczające, więc chętnie stosowany jest podczas prania.
Jak odkamienić czajnik przy pomocy octu? To proste. Wystarczy rozcieńczyć ocet z przegotowaną wodą w proporcji 1:1 (1 szklanka octu na 1 szklankę wody). Miksturę wlewamy do czajnika i gotujemy. Gdy woda z octem się zagotuje, zostawiamy ją w czajniku na ok. godzinę.
UWAGA: nieprzyjemny zapach octu powinien szybko wyparować. Jeśli tak się nie stanie, należy kilka razy zagotować w czajniku wodę.
2. Kwasek cytrynowy
Kwasek cytrynowy na kamień w czajniku to zawsze dobry pomysł! Do czajnika wypełnionego wodą dodajemy 5-6 łyżeczek kwasku cytrynowego i delikatnie mieszamy, by proszek rozpuścił się w wodzie.
Następnie miksturę zostawiamy w czajniku na 2 godziny, a po tym czasie włączamy urządzenie i czekamy, aż woda się zagotuje.
Jeśli zapach kwasku cytrynowego wciąż jest obecny po opróżnieniu i przemyciu czajnika, warto jeszcze raz zagotować wodę.
3. Soda oczyszczona
Usuwanie osadu z czajnika można przeprowadzić również przy pomocy sody oczyszczonej.
Do wypełnionego wodą czajnika wsypujemy 3-4 łyżki sody i zostawiamy na ok. godzinę. UWAGA: wody z sodą nie gotujemy.
Po tym czasie opróżniamy zawartość czajnika i dokładnie go płuczemy. By usunąć zapach sody, warto zagotować wodę po czyszczeniu.
4. Coca-cola
Coca-cola ma mnóstwo ciekawych zastosowań – również jako środek czyszczący. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jedna puszka tego gazowanego napoju może skutecznie pomóc w pozbyciu się kamienia z czajnika.
Wystarczy wlać do pustego czajnika puszkę coli i dolać wodę tak, by wypełnić czajnik w całości. Wodę z colą zostawiamy w czajniku na 2 godziny, a następnie wylewamy (wody nie gotujemy!). Do wody z colą można dosypać 2 łyżki sody oczyszczonej, dla lepszego efektu.
ZOBACZ TEŻ: Coca-cola – nietypowy środek do sprzątania. Jak pozbyć się rdzy i kamienia przy pomocy coli
5. Łupiny ziemniaków
To może być dla niektórych sporym zaskoczeniem, ale obierki ziemniaków doskonale radzą sobie z trudnym do usunięcia osadem w czajniku.
Umyte łupiny ziemniaków wrzucamy na dno czajnika i zalewamy wodą. Następnie wodę gotujemy i zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie łupiny z wodą wylewamy, a czajnik dokładnie myjemy.
Źródło: gazeta.pl