To błąd, który chyba popełniają wszyscy. Nigdy nie rób tego z drewnianą deską do krojenia
Większość z nas nie zastanawia się, mocząc drewnianą deskę do krojenia w wodzie i szorując dużą ilością płynu do naczyń. A może powinniśmy, ponieważ może to negatywnie odbić się na stanie deski, a nawet doprowadzić do pojawienia się bakterii i drobnoustrojów.
Jak myć drewnianą deskę do krojenia?
Jednym z największych błędów podczas czyszczenia deski do krojenia wykonanej z drewna jest długi czas moczenia.
Woda przenika do włókien drewna, zmiękcza je i rozpycha, przez co na powierzchni deski mogą pojawiać się pęknięcia i szczeliny. Wszelkiego rodzaju rysy i wgłębienia na powierzchniach drewnianych to idealne miejsca dla zabłąkanych resztek jedzenia, które z kolei przyciągają bakterie i drobnoustroje.
Z drugiej strony intensywne wcieranie gąbki nasączonej płynem do naczyń również może skutkować zmiękczeniem włókien drewna i powstawaniem szczelin.
Jak w takim razie myć drewnianą deskę do krojenia, by służyła nam jak najdłużej? Jeśli deska nie jest bardzo brudna, wystarczy przetrzeć ją najpierw wilgotną ściereczką, a następnie suchym ręcznikiem papierowym.
W przypadku mocniejszych zabrudzeń, np. tłustych plam lub nieprzyjemnych zapachów, doskonałym pomysłem będzie… peeling deski!
By wykonać oczyszczający peeling drewnianej deski do krojenia, należy wysypać na nią trochę soli kuchennej i przy pomocy połowy cytryny „szorować” deskę okrężnymi ruchami. Po „peelingu” resztki cytryny i soli usuwamy wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Można też polać deskę sokiem z cytryny (ale ostrożnie!), posypać solą i zostawić na 5 minut. Po upływie czasu deskę przecieramy wilgotną szmatką i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
Jak impregnować drewnianą deskę do krojenia?
Co 2 tygodnie i koniecznie przed pierwszym użyciem drewnianej deski do krojenia należy ją odpowiednio zaimpregnować.
Impregnację przeprowadzamy przy pomocy oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Wystarczy wylać trochę oleju na deskę i rozprowadzić po całej jej powierzchni. Nadmiar oleju usuwamy ręcznikiem papierowym, a deskę zostawiamy do wyschnięcia. Olejowanie warto powtarzać przynajmniej raz w miesiącu.
Jeśli nasza deska z drewna jest już bardzo porysowana, możemy albo wymienić ją na nową, albo… oszlifować przy pomocy papieru ściernego! Dobrze jest potem deskę zaimpregnować olejem.