Nie wyrzucaj starych blach do pieczenia. Dzięki tej mieszance będą jak nowe
Jeśli dużo pieczesz, to z pewnością zauważyłeś, że po pewnym czasie twoje blachy do pieczenia nie są już srebrne i lśniące, ale ciemnieją pojawiają się na nich brązowe plamy, zaciemnienia z rdzy, które nie mają nic wspólnego z estetyką. Okazuje się, że wcale nie musisz ich wyrzucać, bo można je jeszcze uratować za pomocą specjalnej mieszanki!
O ile milej się pracuje, również w kuchni, kiedy otaczają nas nowe i czyste sprzęty. Tyczy się to również blaszek. Chociaż i tak na ogół wykładasz je papierem do pieczenia albo folią aluminiową, to i tak każde, nawet najbardziej wykwintne ciasto będzie apetyczniej wyglądać na czystej i lśniącej blasze.
Jak wyczyścić stare blachy do pieczenia? Sposób nr 1
Przygotuj:
- wodę utlenioną - 30 ml
- ocet - 30 ml
- sodę oczyszczoną - 6 łyżek
- pastę do zębów - 3 łyżki
Instrukcja, jak wyczyścić starą blachę:
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Gotową pastą natrzyj dokładnie całą blachę i pozostaw ją na niej przynajmniej na pół godziny.
- Zmyj pastę pod bieżącą wodą.
- Dokładnie umyj blachę za pomocą szorstkiej gąbki i płynu do naczyń.
Jak wyczyścić stare blachy do pieczenia? Sposób nr 2
W ten sposób uda ci się wyczyścić wszystkie brązowe plamy, chociażby z rdzy. Jeśli jednak mieszanka okazałaby się za słaba np. na tłuste plamy, jakie mogłyby powstać podczas pieczenia w blachach mięsa, spróbuj sposobu nr 2.
Jedyne czego będziesz potrzebować, to sól gruboziarnista.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza.
- Na blachę wysyp sporą ilość soli. Potrząśnij nią nieco, aby ułożyła się na niej w równomierny sposób i pokryła całe dno.
- Blachę wstaw do piekarnika.
- Wyciągnij ją dopiero, kiedy sól nabierze brązowego koloru. To znak, że wchłonęła tłuszcz.
- Na koniec umyj blachę pod bieżącą wodą.
Przeczytaj również:
- Jak wyczyścić mikrofalówkę? Domowe sposoby na czyszczenie mikrofali
- Jak wyczyścić piekarnik szybko i sprawnie? Czyszczenie piekarnika - domowe sposoby