Omacnica spichrzanka: jak się jej pozbyć z domu? Zwalczanie omacnicy spichrzanki
Omacnica spichrzanka to często występujący szkodnik w domu, znany pod nazwą mola spożywczego. Jak wygląda, gdzie zazwyczaj przebywa i jak się jej pozbyć z domu? Poznaj sposoby zwalczania omanicy spichrzaki.
Spis treści
- Omacnica spichrzanka - charakterystyka
- Szkodliwość Omacnicy spichrzanki: mole spożywcze w domu
- Omacnica spichrzanka zwalczanie: jak pozbyć się moli
- Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!
- Szkodniki drewna [GALERIA]
Omacnica spichrzanka - charakterystyka
Omanica spichrzanka (Plodia interpunctella), należy do rzędu motyli. Bardziej znana jest pod nazwą mola spożywczego. Rozpiętość skrzydeł wynosi 14-18 mm. Przednie skrzydła moli spożywczych są ciemnoczerwone lub brunatno-czerwone, w połowie widoczny szaroniebieski, poprzeczny pasek, a u nasady są żółtawe. Tylne skrzydła są szaroniebieskie. Samica Omacnicy spichrzanki może złożyć około 200-500 białych jaj na pokarm, który po wylęgnięciu larw jest głównym miejscem ich żerowania.
Rozwój stadium larwalnego zależy od rodzaju spożywanego pokarmu i temperatury. W Polsce, w pomieszczeniach nieogrzewanych występują 2 pokolenia w roku. Letnie rozwija się w ciągu 90 dni, zimujące ponad 220 dni. W przypadku mocno niekorzystnych warunków gąsienice mogą zapadać w diapauzę. Dorosłe osobniki moli spożywczych nie pobierają pokarmu, żyją około 14 dni. W ciągu dnia siedzą nieruchomo na ścianach i opakowaniach produktów spożywczych, dopiero nocą wykazują aktywność.
Czytaj także:
Gryzki (psotnik, zakamarnik) w domu: jak się pozbyć tych szkodników
Pchła ludzka: jak wygląda, jak się jej pozbyć. Pchły w domu: zwalczanie
Muszki owocówki: jak się ich pozbyć. Wywilżyna (muszka owocowa)
Rybiki cukrowe w łazience - jak się ich pozbyć
Szkodliwość Omacnicy spichrzanki: mole spożywcze w domu
Gąsienice Omacnicy spichrzanki wyrządzają bezpośrednie szkody w produktach żywnościowych. Mole spożywcze żerują w oprzędach z lepkiej nici, którą same produkują. Nici łączą pokarm w większe grudki, które mogą zatykać maszyny wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Można je spotkać w zakładach przemysłu spożywczego, piekarniach, młynach, magazynach, sklepach i w naszych domach. Najczęściej Omacnica spichrzanka wsytępuje na przetworach zbóż, jak kasze, płatki, mąka. W nasionach, ziołach, suszonych owocach i warzywach, orzechach, migdałach, czekoladzie, wyrobach cukierniczych. Mole spożywcze żerując zanieczyszczają żywność odchodami, przędzą i martwymi owadami.
Niestety, omacnica spichrzanka bardzo szybko rozprzestrzenia się i zasiedla zdrowy pokarm.
Omacnica spichrzanka zwalczanie: jak pozbyć się moli
Aby pozbyć się moli spożywczych trzeba działać konsekwentnie. Usunięcie z mieszkań omacnicy nie należy do najłatwiejszych. Wymaga wytrwałości i wysiłku. Dlatego warto już podczas zakupów lub od razu po przyjściu do domu sprawdzić czy nie przynieśliśmy tych szkodników. Zwalczanie moli: możemy włożyć żywność do lodówki na 4 dni, gdzie niska temperatura zabije jajeczka i larwy. Mocno porażone artykułu spożywcze przez mole całkowicie usuwamy. Należy dobrze wyczyścić ciepłe i ciemne miejsca za meblami i odkurzyć tyły szaf, podłogi i ściany.
Myjąc szafki i pojemniki w celu pozbycia się moli spożywczych warto je przetrzeć octem winnym lub roztworem wody z octem 1:1, z dodatkiem olejku cytrusowego lub goździkowego. Produkty ziarniste przechowujmy w szczelnych pojemnikach z metalu, szkła lub twardego plastiku, w których możemy umieścić liść laurowy lub ziele angielskie - skutecznie odstarszają mole. W szafce warto umieścić zasuszoną pomarańczą z wbitymi w nią goździki. W oknach dobrze, byłoby zainstalować moskitiery, a przy wylocie wentylacji siateczki.
Robaki w domu. Widzisz je u siebie? Obejrzyj galerię, poznaj je!
Autor: Getty Images
Szkodniki drewna [GALERIA]
Zobacz, jak je rozpoznać, by podjąć odpowiednie kroki zapobiegawcze.
Autor: Thinkstockphotos.com
Kołatek domowy drąży chodniki średnicy 1-2 mm i przyczynia się do niszczenia drewna.