Posmaruj patelnię keczupem i zostaw na noc. Widok rano cię zaskoczy

2023-02-22 9:28

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Sposobów jest mnóstwo: od intensywnego szorowania naczynia po chemiczne detergenty kupione w sklepie. Istnieje też sporo naturalnych i domowych patentów na walkę z trudnym do usunięcia osadem na garnkach i patelniach. Jeden z nich wykorzystuje...keczup.

keczup do mycia patelni
Autor: getty images

Keczup jako środek czyszczący

To może być dla wielu ogromny zaskoczeniem, ale keczup od lat wykorzystywany jest do domowych porządków. Niektórzy przy pomocy keczupu czyszczą srebrną biżuterię, inni z powodzeniem polerują baterie prysznicowe, a jeszcze inni usuwają z pomocą czerwonej pasty uciążliwe osady z patelni i garnków.

Dlaczego keczup sprawdza się jako naturalny środek czyszczący? Producenci keczupów dodają do nich przede wszystkim ocet, który jest mistrzem w walce z osadem, kamieniem czy plamami. Ale to nie wszystko.

Pomidory, z których produkowany jest keczup zawierają duże ilości kwasu cytrynowego, który również często wykorzystywany jest w domowych porządkach. Połączenie octu i kwasu cytrynowego sprawia, że keczup jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z brudem.

Jak wyczyścić patelnię keczupem?

Brudną lub przypaloną patelnie wyczyścimy przy pomocy keczupu na kilka sposobów. Po pierwsze, keczupem można nasączyć gąbkę lub druciak i wtedy wyszorować przypalony garnek, lub patelnię. Ten sposób sprawdzi się, gdy osad i tłuszcz nie zdążyły jeszcze zaschnąć.

Jeśli mamy do czynienia z trudniejszym do usunięcia brudem, możemy pokryć zabrudzone fragmenty patelni keczupem i zostawić na kilka minut lub godzin (w zależności od stopnia zabrudzeń), a następnie pod bieżącą gorącą wodą opłukać naczynie i przemyć gąbką z płynem do naczyń. Brud powinien bez problemu odejść ze ścianek patelni.

Innym sposobem jest wlanie do brudnego garnka odrobinę wody i dodanie keczupu. Garnek stawiamy na kuchence z włączonym palnikiem i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!

Roztwór wody i keczupu pozostawiamy w garnku do wystygnięcia, najlepiej na całą noc (jeśli nie to przynajmniej na godzinę). Po tym czasie wylewamy zawartość garnka i myjemy go delikatnym płynem do naczyń.