Posmaruj patelnię keczupem i zostaw na noc. Widok rano cię zaskoczy

2023-02-22 9:28

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Sposobów jest mnóstwo: od intensywnego szorowania naczynia po chemiczne detergenty kupione w sklepie. Istnieje też sporo naturalnych i domowych patentów na walkę z trudnym do usunięcia osadem na garnkach i patelniach. Jeden z nich wykorzystuje...keczup.

keczup do mycia patelni
Autor: getty images, GettyImages

Keczup jako środek czyszczący

To może być dla wielu ogromny zaskoczeniem, ale keczup od lat wykorzystywany jest do domowych porządków. Niektórzy przy pomocy keczupu czyszczą srebrną biżuterię, inni z powodzeniem polerują baterie prysznicowe, a jeszcze inni usuwają z pomocą czerwonej pasty uciążliwe osady z patelni i garnków.

Dlaczego keczup sprawdza się jako naturalny środek czyszczący? Producenci keczupów dodają do nich przede wszystkim ocet, który jest mistrzem w walce z osadem, kamieniem czy plamami. Ale to nie wszystko.

Pomidory, z których produkowany jest keczup zawierają duże ilości kwasu cytrynowego, który również często wykorzystywany jest w domowych porządkach. Połączenie octu i kwasu cytrynowego sprawia, że keczup jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z brudem.

Jak wyczyścić patelnię keczupem?

Brudną lub przypaloną patelnie wyczyścimy przy pomocy keczupu na kilka sposobów. Po pierwsze, keczupem można nasączyć gąbkę lub druciak i wtedy wyszorować przypalony garnek, lub patelnię. Ten sposób sprawdzi się, gdy osad i tłuszcz nie zdążyły jeszcze zaschnąć.

Jeśli mamy do czynienia z trudniejszym do usunięcia brudem, możemy pokryć zabrudzone fragmenty patelni keczupem i zostawić na kilka minut lub godzin (w zależności od stopnia zabrudzeń), a następnie pod bieżącą gorącą wodą opłukać naczynie i przemyć gąbką z płynem do naczyń. Brud powinien bez problemu odejść ze ścianek patelni.

Innym sposobem jest wlanie do brudnego garnka odrobinę wody i dodanie keczupu. Garnek stawiamy na kuchence z włączonym palnikiem i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!

Roztwór wody i keczupu pozostawiamy w garnku do wystygnięcia, najlepiej na całą noc (jeśli nie to przynajmniej na godzinę). Po tym czasie wylewamy zawartość garnka i myjemy go delikatnym płynem do naczyń.