
Jak przechowywać warzywa?
Warzywa są bardzo wrażliwe na niską lub wysoką temperaturę, dlatego tak ważne jest, by przechowywać je w odpowiednich warunkach. Koszyk z warzywami nie powinien stać ani na słońcu, ani w lodówce – różne warzywa lubią różne temperatury, dlatego należy przechowywać je osobno.
Źródło: Ello/Unsplash

Jakie są ogólne zasady przechowywania warzyw?
Już na etapie zakupów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, by móc w pełni cieszyć się smakiem jarzyn: Jeszcze na straganie czy w warzywniaku zwróćmy uwagę na to, czy warzywa wyglądają na świeże. Nie kupujmy zwiędłej, szarawej marchwi czy przyklapniętych ziół, bo nie będą one ani smaczne, ani zdrowe. Nie kupujmy uszkodzonych warzyw – mogą rozwijać się w nich drobnoustroje, które szybko zaatakują zdrowe warzywa w naszym domu. Nie kupujmy... idealnych okazów – oczyszczone, wypolerowane marchwie, cukinie czy pietruszki wyglądają pysznie, ale nie są najzdrowsze. Dłużej będziemy przechowywać warzywa, które zawierają resztki ziemi lub piachu. Warzywa przechowujmy bez naci – dzięki temu dłużej są świeże. Nie przechowujemy warzyw w torbach foliowych – nie dociera do nich powietrze, a folie działają rakotwórczo! Nie przechowujmy warzyw w jednym pojemniku.
Źródło: Sven Scheuermeier

Jak przechowywać warzywa w lodówce?
Niemal wszystkie warzywa można przechowywać w lodówce. Wyjątkami są: pomidory, ogórki, ziemniaki, cebula i czosnek. Te warzywa najlepiej czują się na świeżym powietrzu: pomidory i ogórki trzymajmy w miseczkach, cebulę i ziemniaki w zaciemnionych miejscach (np. szafkach lub piwniczkach).
Źródło: Peter Wendt/Unsplash

O czym pamiętać, przechowując warzywa w lodówce?
Marchew, pietruszkę, buraki, kapusty, papryki przechowujmy na najniższej półce w lodówce. Obok papryki nie kładźmy żółtych warzyw (papryka wytwarza etylen, przez co inne warzywa szybko tracą jędrność). Spód szuflady w lodówce, gdzie przechowujemy część warzyw, wyłóżmy ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar wilgoci. Nie przykrywajmy szczelnie zielonych warzyw (nie mając dostępu do powietrza, produkują rakotwórcze azotyny).
Źródło: Brooke Cagle/Unsplash

Jakie akcesoria do przechowywania warzyw warto kupić?
plastikowe pojemniki, które ułatwią nam segregację warzyw w lodówce; pojemniki, które zawierają odpowietrzniki, umożliwiające dopływ powietrza; pojemniki do przechowywania ziół w lodówce, które intensywnie pachną (np. szczypiorku); podkładki antybakteryjne, którymi wyłożymy spody szuflad; wiklinowe koszyki, w których położymy pomidory czy ogórki.
Źródło: gettyimages

Jak przechowywać czosnek?
Czosnek przechowujemy poza lodówką. Najlepiej jest trzymać go w miseczce lub wiklinowym koszyku.
Źródło: gettyimages

Jak przechowywać cebulę?
Cebulę także przechowujemy poza lodówką. Dobrze jest trzymać ją w zaciemnionym miejscu.
Źródło: gettyimages

Jak przechowywać szparagi?
Szparagi trzymamy w lodówce, na niskiej półce. Aby dłużej zachować ich świeżość, można włożyć je do pojemnika z zimną wodą
Źródło: gettyimages

Jak przechowywać pomidory?
Pomidory trzymamy poza lodówką. Aby nie utraciły smaku, wystarczy położyć je w miseczce czy koszyku wiklinowym na blacie kuchennym. Można je również trzymać w papierowych torbach.
Źródło: gettyimages

Jak przechowywać ogórki?
Ogórki również przechowujemy poza lodówką – w miskach lub koszykach. Nie trzymamy ich w foliowych torbach.
Źródło: gettyimages
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...