Sprzątanie od kuchni: mycie lodówki, czyli jak i czym myć lodówkę?
Mycie lodówki to nie tylko kwestia pozbycia się nieprzyjemnego zapachu, ale i ochrona przed bakteriami. Jak i czym myć lodówkę? Od czego rozpocząć czyszczenie chłodziarko-zamrażarki? Takie pytania pojawiają się na początku przygody z kuchennymi porządkami. Podpowiadamy, jak krok po kroku czyścić lodówkę. Zobacz nasz domowy poradnik!
Spis treści
- Domowe porady: jak dbać o lodówkę?
- Mycie lodówki: od czego zacząć czyszczenie chłodziarko-zamarażarki?
- Mycie lodówki: domowe sposoby woda i ocet
- Jak myć zamrażarkę tradycyjną, a jak z systemem No Frost?
- Czyszczenie lodówki: jak myć obudowę lodówki
- Galerie zdjęć: lodówki
Sprzątanie lodówki wydaje się prostą, ale czasochłonną czynnością. Jak często powinniśmy myć lodówkę, aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu? Czy dbanie o lodówkę wydłuży okres działania sprzętu? Odpowiedź na te pytania znajdziecie wśród naszych porad! Regularne mycie lodówki i kontrolowanie jest zawartości to pierwszy i najważniejszy krok do utrzymania w niej odpowiedniej higieny. Zanim zabierzemy się do mycia lodówki, pamiętajmy o zachowaniu bezpieczeństwa. Odłączmy chłodziarko-zamrażarkę od sieci elektrycznej i dopiero zabierzmy się za jej porządkowanie. Po odłączeniu urządzenia od prądu, wyjmujemy zawartość z wszystkich komór i szuflad. Schłodzone lub zamrożone produkty najlepiej jest włożyć do miski, a na nich położyć chłodzące wkłady, które są niemal w każdej lodówce i całość przykryć gazetami. W ten sposób zabezpieczone produkty na pewno utrzymają swoją temperaturę przez kilka godzin.
Zobacz też: Jak czyścić piekarnik? Czyszczenie piekarnika - domowe sposoby>>
Domowe porady: jak dbać o lodówkę?
Na właściwe funkcjonowanie lodówki ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest dbanie o sprzęt i regularne czyszczenie, o czym często nie zdajemy sobie sprawy. Lodówki No frost przyzwyczaiły nas do tego, że nie musimy ich rozmrażać, a w związku z tym wydaje nam się, że nie wymagają one tak częstego czyszczenia, jak tradycyjny sprzęt. Nic bardziej mylnego! Sprawdźcie jak odpowiednio dbać o lodówkę! Jeśli jesteśmy posiadaczami tradycyjnej lodówki warto pamiętać o jej rozmrażaniu zawsze kiedy warstwa lodu osiągnie grubość 0,5 cm. W przeciwnym razie rośnie zużycie prądu nawet o 10%. Kolejnym ważnym elementem dbania o lodówkę jest regularne czyszczenie otworu odpływowego. Jeśli nie będzie on szczelny w lodówce zacznie zbierać się woda, a na dłuższą metę może to prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Zabierając się za sprzątanie lodówki najpierw powinniśmy ją opróżnić i wyjąć plastikowe i szkalne elementy, które powinny być dokładnie umyte i wysuszone zanim znów trafią do środka.
Zobacz także: Jak wyczyścić żelazko: proste sposoby na czyszczenie żelazka>>
Mycie lodówki: od czego zacząć czyszczenie chłodziarko-zamarażarki?
Mycie lodówki jest świetną okazją do przeglądu wszystkich produktów, puszek i słoików. Sprawdźmy, czy nie minęły im terminy przydatności, szczególnie tych otwartych. Po wyjęciu żywności, wyjmujemy wszystkie półki i balkoniki, a także szuflady. Niektóre z nich dają się rozkładać, co znacznie ułatwi nam utrzymanie czystości w lodówce. Pamiętajmy, że we wszystkich zagłębieniach i zakamarkach mogą gromadzić się resztki jedzenia. Do mycia lodówki najlepiej jest użyć ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości neutralnego płynu na bazie mydła. W tym celu możemy wykorzystać płyn do zmywania. Niektórzy producenci polecają specjalnie do tego celu firmowe preparaty. Do czyszczenia lodówek nie zaleca się stosowania środków czyszczących z mikrodrobinami typu pasty, ani substancji na bazie rozpuszczalników, chloru czy kwasów. Mleczka do czyszczenia również nie są najlepsze do mycia lodówki. Zwłaszcza te z chlorem, które narażają na zniszczenie strukturę powłok wnętrza, a metalowe powierzchnie lodówki mogą nawet ulec korozji lub zmatowieniu.
Sprawdź też: Lodówka w zabudowie czy wolno stojąca?
Do mycia chłodziarko-zamrażarki używajmy miękkiej ściereczki lub gąbki (o nieostrej powierzchni). W urządzeniach z automatycznym odszranianiem trzeba również dokładnie oczyścić otwór odpływowy, który znajduje się na dole komory chłodzącej. Do tego celu warto używać np. wacika kosmetycznego na patyczku. Myjąc wnętrze lodówki pamiętajmy, aby nie zamoczyć żarówki ani panelu sterowania. Jeśli lodówka ma wentylator z systemem MultiFlow, trzeba uważać i chronić go przed nadmiarem wody, który mógłby spowodować usterkę urządzenia. Następnie wycieramy komorę do sucha i wkładamy półki, balkoniki i szuflady. Przez pewien czas (zwłaszcza, gdy myjemy jeszcze zamrażarkę) warto zostawić otwarte drzwi, by urządzenie dobrze się przewietrzyło. Ważnym elementem chłodziarki, chłodziarko-zamrażarki czy zamrażarki jest uszczelka. Ją również trzeba regularnie myć (tylko mokrą ściereczką), ponieważ tam gromadzą się resztki produktów i brud.
Mycie lodówki: domowe sposoby woda i ocet
Najpopularniejszym sposobem na czyszczenie wnętrza lodówki jest umycie jej roztworem wody i octu. Nie musimy się obawiać przykrego zapachu octu, po umyciu całości szybko wywietrzeje, a dzięki niemu pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu z lodówki. Warto pamiętać również o tym, że zawsze myjemy wyłączoną lodówkę. Próba czyszczenia podczas włączonego sprzętu może skutkować jej zepsuciem. Lodówka powinna być sprzątana przynajmniej raz na miesiąc, nawet jeśli producenci sprzętu zapewniają o jej powłokach antybakteryjbnych. Jak często powinniśmy myć nasze lodówki i czego używać, by pozbyć się z nich nieprzyjemnego zapachu. Okazuje się, że pomocne mogą być składniki takie jak kawa czy jabłka.
Sprawdź też:
jak czyścić kuchenkę mikrofalową >>>
jak czyścić zlewozmywak ze stali >>>
Jak myć zamrażarkę tradycyjną, a jak z systemem No Frost?
Jeśli jest to tradycyjne urządzenie, trzeba najpierw wyjąć wszystkie szuflady, a górną tackę podłożyć pod zamrażarkę. Do komory zaś warto wstawić miskę, by pozbyć się lodu ze ścianek. Nie powinno się używać noża do podważania lodu, aby nie zniszczyć urządzenia. Popularnym sposobem na rozmrożenie zamrażalnika, jest wstawienie do niego garnka z gorącą wodą. Nie jest to jednak najlepszy sposób. W najnowszych urządzeniach te metody się nie sprawdzają, a mogą lodówkę jedynie uszkodzić, gdyż rozwiązania stosowane w wielu z nich nie są odporne na szybką zmianę temperatury. Po usunięciu lodu i szronu należy umyć całą komorę, podobnie jak część chłodzącą.
Sprawdź też: Wybieramy lodówkę - przydatne funkcje chłodziarek i chłodziarko-zamrażarek!
Inaczej wygląda sprawa mycia zamrażalnika z systemem No Frost lub automatycznym rozmrażaniem. W takich urządzeniach, odprowadzenie wilgoci na zewnątrz sprawia, że ściany, półki oraz szuflady nie pokrywają się lodem. Po umyciu i osuszeniu wnętrza zamrażalnika dobrze jest zatem wywietrzyć komorę, a potem szybko włożyć przechowywane produkty.
Czyszczenie lodówki: jak myć obudowę lodówki
Mówiąc o czyszczeniu lodówki, nie możemy zapomnieć o myciu obudowy urządzenia chłodzącego. Niektóre modele są wykończone obudową stalową typu „No finger". Te, wystarczy przetrzeć jedynie raz na jakiś czas, ponieważ nie zostawiamy na niej praktycznie żadnych śladów. Inne stalowe oraz emaliowane obudowy lodówek myje się ściereczką z dodatkiem delikatnego środka, najlepiej do zmywania.
Sprawdź też: DOMOWE SPOSOBY na czyszczenie: czego użyć zamiast detergentów?
W sklepach z chemią gospodarczą są także preparaty do powierzchni ze stali, powierzchni szklanych czy z tworzywa sztucznego (zależnie od rodzaju obudowy). Odpowiedni dobór środka myjącego pozwoli zachować idealny stan powierzchni lodówki na długie lata. Niektóre z nich potrafią nawet polerować rysy i wręcz je minimalizować. Lodówki, których fronty wykonane są ze szkła, dobrze jest polerować dodatkowo płynem do mycia szyb – zachowają połysk na dłużej.
Galerie zdjęć: lodówki
Lodówki - wybieramy nowoczesny sprzęt AGD i akcesoria kuchenne.
Autor: Firma Gorenje
Losdówka Gorenje w stylu retro - w kolorze Baby blue, w w aranżacji wielkomiejskiego apartamentu.
Autor: materiały prasowe
Gadżety do kuchni: zestaw praktycznych urządzeń marki Tefal z serii Fresk Kitchen. Są tu wyciskarki do czosnku (czerwone uchwyty) oraz do limonki (zielona), poręczne obieraczki do warzyw oraz owoców i pojemniczki, w których można przechowywać w lodówce cebulę, czosnek, cytrynę, pomidory – o czym mówią ich kształty oraz kolory, do tego krajalnica oraz drylownica do jabłek i urządzenie do ocierania skórki z cytrusów (żółte uchwyty). Cena od 12 do 50 zł.
Autor: serwis prasowy marki Gorenje
Na zdj.: lodówka ONRK193CO, front w odcieniu kawy z mlekiem, A+++, poj.334 l.