Zapach ryby w mieszkaniu? Wiemy, jak go usunąć. Poznaj ten trik! Przyda się na święta
Jak pozbyć się zapachu ryb z rąk? Jak usunąć go z mieszkania? Sposobów jest kilka. I co najważniejsze - nie potrzebujemy drogich sklepowych środków, wystarczy kilka produktów, które większość z nas ma w domu. Oto najskuteczniejsze patenty, które mogą przydać się szczególnie w święta.
Autor: Pexels/Spencer Selover
Jak usunąć zapach ryby? To proste
Dlaczego ryby wydzielają brzydki zapach?
Świeże ryby nie pachną tak intensywnie, jak ryby kilkudniowe. Ma to związek z rozpadem bezzapachowego tlenku trimetyloaminy na czystą trimetyloaminę, która powoduje intensywny „rybi” zapach. Warto więc przyrządzać ryby zaraz po zakupie. Im dłużej zwlekamy, tym gorszy zapach wydzielają.
Moczenie ryby w mleku
Jeszcze zanim zaczniemy rybę kroić lub filetować warto ją przez pół godziny moczyć w zimnym mleku. Kazeina w mleku doskonale pochłania zapachy. Rybę można też natrzeć sokiem z cytryny, który również działa jako neutralizator nieprzyjemnych woni.
Jak usunąć zapach ryby z kuchni?
Najprostszym sposobem jest włączenie okapu oraz zrobienie lekkiego przeciągu w mieszkaniu, otwierając okna w różnych pomieszczeniach. Jednak to może nie wystarczyć, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie specjalnej mieszanki na bazie octu, cytrusów lub mocno aromatycznych przypraw.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy kilka łyżek octu. Następnie wrzucamy gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, goździki, kardamon – i gotujemy przez 15 minut. Można też dorzucić kilka plasterków pomarańczy lub cytryny dla jeszcze lepszego efektu. Ocet pochłonie nieprzyjemny zapach, a przyprawy oraz cytrusy wypełnią kuchnię pięknym aromatem.
Innym sposobem jest postawienie podczas smażenia ryby miseczki z białym octem tuż przy kuchence. Jeśli intensywny zapach octu jest zbyt drażniący, można go zamienić na ocet winny. Można też zapalić ulubioną świecę zapachową lub zagotować wodę z plasterkami cytrusów lub wspomnianymi wcześniej przyprawami.
Jak pozbyć się zapachu ryby z rąk?
Po przyrządzeniu ryby, jej zapach często zostaje na rękach i zwykłe mydło może sobie z nim nie poradzić. Sposobem, by uniknąć tego problemu jest krojenie i filetowanie ryby w rękawiczkach.
Jeśli jednak przyrządzaliśmy rybę bez rękawiczek, zapach usuniemy np. pocierając dłonie fusami z kawy (lub całymi ziarnami), rozprowadzając po ręce pastę do zębów lub płyn do mycia naczyń, albo mocząc dłoń w soku z cytryny.
Jak pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia i noża?
Tutaj na pomoc znów przychodzi cytryna. Po dokładnym umyciu deski do krojenia i noża należy przetrzeć je przeciętą na pół cytryną lub samą skórką cytrynową. Jak czytamy na stronie akademiasmaku.pl, zawiera ona liczne olejki eteryczne, które zamaskują resztki nieprzyjemnego zapachu.
W przypadku bardzo intensywnego zapachu, deskę najlepiej namoczyć w solance lub roztworze wody z octem.
Jak pozbyć się zapachu ryby z naczyń i garnków?
Po przygotowaniu ryby i skończonym posiłku talerze, garnki oraz patelnię, na której smażyliśmy rybę należy dokładnie wyczyścić. By pozbyć się rybiego aromatu, naczynia warto namoczyć przez 10 minut w chłodnej wodzie z dodatkiem soli. Potem wystarczy je umyć płynem do naczyń, i gotowe.
Patelnię i garnek można też wyczyścić octem – wlewamy niewielką ilość octu do środka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Możemy też dodać sok z cytryny i kilka łyżeczek sody oczyszczonej, by przy okazji usunąć tłuszcz.
CZYTAJ TAKŻE:
- Instytut Pantone ogłosił Kolor Roku 2024. Pomiędzy różem i pomarańczą
- Ponadczasowe, zawsze modne style wnętrzarskie. Jak urządzić mieszkanie w 2024 roku? To będzie na topie!