Gotowanie na tarasie - pomysły na kuchnie zewnętrzne i kuchnie otwarte na ogród
Sobotni grill, garden party albo poranna kawa na tarasie – gotowanie i jedzenie na świeżym powietrzu mają nieodparty urok. Dlatego choć lato nie trwa długo, warto otworzyć kuchnię na zewnątrz. Odpowiednia aranżacja ułatwi kontakt z naturą – na co dzień, nie tylko w weekendy.
Jeśli coś ma być używane, to musi być funkcjonalne i łatwo dostępne. Konieczność kilkuminutowych przygotowań do podania kawy na tarasie sprawi, że nawet w słoneczne dni częściej wypijemy ją w domu. Lato jest krótkie, warto więc wykorzystać każdą chwilę pięknej pogody. I choć zewnętrzna kuchnia to w naszym klimacie raczej ekstrawagancja, są sposoby, by sezon na gotowanie w ogrodzie nieco przedłużyć. Przede wszystkim zadaszenie – z kuchni lub jadalni pod wiatą albo w altanie można korzystać nawet, kiedy pada, a wyposażenie będzie mniej narażone na działanie deszczu, mrozu i słońca. Przyda się też źródło ciepła – najbardziej nastrojowy będzie ogrodowy kominek (tradycyjny lub bio – ten ostatni może być przenośny), praktyczny zaś – gazowy lub elektryczny promiennik podczerwieni. Urządzenia te, zwykle w formie lampy, parasola lub kolumny, są mobilne, łatwe w obsłudze i szybko nagrzewają wybraną przestrzeń.
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest sezonowa jadalnia na tarasie. Im bardziej zintegrowana z kuchnią – tą wewnętrzną – tym lepiej. Ale kawowo-śniadaniowy kącik można stworzyć nawet na balkonie. Jeśli chociaż okno kuchni wychodzi na balkon, poszerzmy parapet albo ustawmy pod nim stolik – będzie wygodniej podawać posiłki i po nich sprzątać.
Autor: serwis prasowy
REPREZENTACYJNA Kuchnia Z1 marki ZAJC – fronty szaf i wyspy pokryte zostały błyszczącym białym lakierem, blat z ciemnoszarego kamienia Basaltina. W wąskim boku siedmiometrowej wyspy – przeszklona z trzech stron, podświetlana ledowo szuflada-witryna. Model Z1 ma stonowany, elegancki charakter i świetnie sprawdza się w kuchniach otwartych. zajc.pl
To ogromna wartość, jeżeli przestrzeń zewnętrzna może być przedłużeniem wnętrza. Domy projektujemy od początku według takiego założenia. W apartamencie musimy wykorzystać to, co już jest – taras, balkon czy choćby widok za oknem. Dla mnie w projektowaniu bardzo ważne są osie widokowe. Kiedy wchodzimy do domu lub mieszkania, staram się, żeby wzrok zatrzymał się we wnętrzu, a nie uciekał od razu gdzieś za okno. Musi być jakiś element – nawet drobny, ale istotny – jak piękna lampa czy rzeźba, który skupi uwagę, zatrzyma energię. Widok przez okno ma stanowić ważne tło.
Aby wykorzystać przestrzeń zewnętrzną, np. taras, jako przedłużenie wnętrza, dobrze jest zastosować jeden kolor posadzki. Nawet różne materiały, jak drewno i kompozyt czy kamień i gres, stworzą wtedy wrażenie ciągłości. Takim łączącym elementem może też być dwustronny kominek albo inny element ognia. Jeśli chodzi o kuchnie zewnętrzne, to są dwie szkoły – jedna to płynne przejście z kuchni wewnętrznej do outdoorowej, druga – stworzenie całkiem odrębnej altany z kuchnią w ogrodzie, zwykle nieco oddalonej i w pełni wyposażonej, żeby nie trzeba było co chwilę po coś chodzić do domu. Niezależnie, które z tych rozwiązań wybierzemy, trzeba pamiętać, że konieczne będzie kompleksowe zaprojektowanie otoczenia domu i ogrodu łącznie z jego nastrojowym oświetleniem.
Autor: serwis prasowy
NIE DO ZDARCIA Dekton „Embers” z kolekcji „Liquid”, 320x144 cm, Cosentino. cosentino.com
W polskim klimacie materiały stosowane na zewnątrz budynku narażone są na deszcz, mróz, wiatr i promieniowanie UV, więc muszą być ekstremalnie odporne. Pod tym względem znakomite parametry ma Dekton – spiek kwarcowy, który powstaje wyłącznie ze szkła, porcelany i kwarcu formowanych pod wpływem bardzo wysokiej temperatury i ciśnienia. Nie ma w składzie żywic ani innych spoiw, które mogłyby ulegać erozji, więc znakomicie nadaje się na powierzchnie zewnętrzne – zarówno elewacyjne, jak i te, po których się chodzi. Ponieważ dostępny jest w płytach o różnej grubości, około 40 wzorach i odcieniach (m.in. modne imitacje białego marmuru z czarnym lub czarno-złotym żyłowaniem oraz betonu), a od niedawna także o zróżnicowanej fakturze, jest chętnie wykorzystywany także we wnętrzach – jako materiał wykończeniowy, a także meblowy, np. na blaty kuchenne i stoły, bo jest dekoracyjny, łatwy w pielęgnacji i praktycznie niezniszczalny. Dekton jest bardzo twardy, a przez to wymagający w obróbce, dlatego warto powierzyć ją pracowni kamieniarskiej, która ma odpowiedni park maszynowy i doświadczenie w pracy z tym materiałem.
Autor: Materiały prasowe Eva Solo
Na pewno na ich korzyść przemawiają atrakcyjne ceny. Patelnie aluminiowe są też lekkie, dlatego łatwo nimi manewrować w kuchni (w przeciwieństwie do niektórych modeli żeliwnych czy stalowych). Szybko się nagrzewają, dlatego możemy zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, zwłaszcza jeśli lubimy przygotowywać dania na szybko bądź je odgrzewać. Sporo zależy też od powłoki patelni aluminiowej. Lepsza powłoka w duecie z grubym aluminium to świetny wybór na długie lata.