Gotowanie w domu czy na tarasie? Istnieje sposób, by to połączyć
Połączenie jedzenia i pleneru wywołuje przyjemne skojarzenia. Zdecydowana większość z nas do dobrego samopoczucia potrzebuje bowiem kontaktu z otoczeniem, jedzenie zaś już dawno przestało jedynie zaspokajać głód fizyczny. Czy zatem kuchnia zewnętrzna jest rozwiązaniem idealnym?
Przed podjęciem decyzji warto odpowiedzieć na pytanie: gotowanie czy jedzenie? Choć proste, pokazuje istotę myślenia o kuchni i pozwala określić potrzeby z nią związane.
Kuchnia zewnętrzna w naszej szerokości geograficznej, z dużą zmiennością pogody i znacznymi wahaniami przebiegu pór roku, jest bowiem rozwiązaniem dla największych entuzjastów gotowania w plenerze. Sezon letni jest kapryśny i może się okazać, że nawet jeśli kuchnia będzie zadaszona, osłonięta od słońca i wiatru, zbudowana z zachowaniem zasad ergonomii i gotowa na każde wyzwanie kulinarne, możliwości skorzystania z niej będzie niewiele. A jej zorganizowanie w taki sposób wiąże się z dużym wysiłkiem, także finansowym.
Może więc zamiast powielać funkcjonalność kuchni domowej, warto się skupić nie na tym, jak wyprowadzić kuchnię do ogrodu, tylko jak wciągnąć ogród do wnętrza. Pełne zintegrowanie kuchni wewnętrznej z otoczeniem, by czasowo nadać jej funkcję kuchni zewnętrznej, wymaga usytuowania jej od strony tarasu, czyli przeznaczenia na nią lokalizacji uważanej za najkorzystniejszą. To także wybór określonego modelu życia, w którym kuchnia stanowi prawdziwe, a nie tylko teoretyczne, serce domu.
Jeśli zaś sednem jest wspólne przebywanie przy stole, a nie przygotowywanie jedzenia, może wystarczyć odpowiednie skomunikowanie kuchni z zewnętrzną jadalnią bądź ustawienie na tarasie dużego grilla. Warto więc precyzyjnie zdefiniować potrzeby, by później cieszyć się z dobrego wyboru.
Pod gołym niebem
Meble ogrodowe muszą zapewnić nie tylko komfort użytkowania jak w kuchni wewnętrznej, ale także muszą być wykonane z materiałów odpornych na warunki atmosferyczne. Konstrukcję kuchni ogrodowej CANA Concept wykonano z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, a fronty z niepowtarzalnych włoskich spieków, co gwarantuje długoletnie użytkowanie.
Kontynuacje
Jeśli planujemy połączenie kuchni z ogrodem, warto w niej zastosować materiały o podobnej odporności jak te zewnętrzne (piasek naniesiony z ogrodu może działać jak papier ścierny). Jeśli jednak pomysł na przenikanie stref pojawił się po wykończeniu wnętrz, to warto na tarasowej posadzce odwzorować chociaż wzór, kolor czy format podłogi kuchennej, co optycznie da wrażenie wspólnej przestrzeni. Wyspa kuchenna Garde Hvalsøe z ręcznie malowanego drewna wiązu.
W stronę wyjścia
Wysunięty blat wyspy kuchennej po rozsunięciu okien wiązać będzie wnętrze i zewnętrze, zwłaszcza jeśli znajdzie kontynuację na tarasie, np. w postaci stołu czy podobnego modułu zewnętrznego. Część kuchenna, zintegrowana z ogrodem, pozostanie w pełni funkcjonalna, a dom zyska dodatkowy pokój – jadalnię na tarasie.
Znane i lubiane
Grillowanie cieszy się nieustającą popularnością. Duży grill z kolekcji „Back to fire”, proj. Atelier Pelcl, Egoé Life, ułatwi przygotowanie posiłków. Ma konstrukcję stalową z powłoką ogniotrwałą, ruszt ze stali nierdzewnej oraz nóżki, blaty i uchwyty z drewna akacjowego, a także wygodną półkę na akcesoria.
Na świeżym powietrzu
Na dziedzińcu XVIII-wiecznej kamienicy w centrum Mediolanu stanęła outdoorowa wersja kultowej kuchni „Atelier” Abimis. Zwarta konstrukcja ze stali nierdzewnej jest odporna na zmienne warunki atmosferyczne i gwarantuje wszechstronność oraz jakość profesjonalnej kuchni.
Istota proporcji
Po otwarciu kuchnia domowa stała się zewnętrzną w pełnym wymiarze i stanowi jedną przestrzeń z tarasem – otwór okienny jest tak duży, że nie widać granicy, którą dodatkowo zacierają kącik jadalniany i jednolita posadzka. Matowe fronty zabudowy z materiału odpornego także na odciski palców łagodnie rozpraszają nawet ostre światło słoneczne. Kuchnia „+SEGMENTO Y”, Poggenpohl.
Tarasowe zaplecze
Proporcje przeszkleń powodują, że choć niemożliwe jest pełne połączenie kuchni z tarasem, to jest ona z nim dobrze skomunikowana. Meble kuchenne mają też odporność zbliżoną do mebli zewnętrznych. Kolekcja „V1”, Vipp, z frontami ze stali malowanej proszkowo, blat wyspy stalowy ze zintegrowanym zlewem.
Jeśli kuchnia zewnętrzna ma służyć dobremu gotowaniu dobrego jedzenia, to musi mieć funkcjonalność kuchni wewnętrznej. To oznacza, że należy ją zaplanować już na początkowym etapie projektu domu i jego otoczenia. Żeby funkcjonowała prawidłowo, a gotowanie było przyjemnością, potrzebne będą bowiem wszystkie media: woda, kanalizacja, prąd czy gaz, i odpowiednie meble. Niezbędne są także zadaszenie – ochrona nie tylko przed opadami, ale także przed słońcem – i osłona przed wiatrem. Ponadto oświetlenie – nastrojowe tam, gdzie jemy, i precyzyjne przy blatach roboczych, umożliwiające choćby wyfiletowanie ryby. Nie zapominajmy też o posadzce. Powinna być nie tylko odporna na warunki zewnętrzne, ale także łatwa do utrzymania w czystości. Kuchnia zewnętrzna jest więc powieleniem kuchni domowej. Należy się zatem dobrze zastanowić, czy to rozwiązanie na pewno dla nas optymalne. Może lepiej np. otworzyć kuchnię na ogród i tylko okresowo nadawać jej charakter kuchni zewnętrznej?