Nowa normalność. Czy pandemia zmieniła to, jak urządzamy kuchnie?
Po wywołanym przez lockdown szoku poluzowaliśmy już obostrzenia, ale nie całkiem wróciliśmy na stare tory. Jak po pandemii zmieniły się nasze kuchnie? Jakie są nowe potrzeby i oczekiwania i jak zareagowali na nie producenci? Są już na ten temat pewne analizy. Czy prognozy się sprawdzą, czas pokaże.
Raport o tym, jak będzie wyglądała kuchnia postpandemiczna, na zlecenie marki Siemens przygotował Zukunftsinstitut – niemiecka instytucja prognozująca trendy. Okazuje się, że w czasie kryzysu kuchnia zyskała na znaczeniu – odcięci od aktywności poza domem umilaliśmy sobie czas gotowaniem. To w niej nieraz mieściło się home office, nierzadko była tłem wideokonferencji. Tym tłumaczy się m.in. większe zainteresowanie urządzeniami wielofunkcyjnymi (więcej możliwości na mniejszej przestrzeni) oraz funkcjami smart, które dzięki temu, że przypilnują, żeby nic nie wykipiało, nie przypaliło się i nie rozgotowało, pozwalają pracować i gotować obiad jednocześnie. Wymóg zachowania dystansu społecznego spowodował, że zakupy robimy rzadziej, ale nie chcemy rezygnować ze świeżych produktów – wzrosło więc zainteresowanie lodówkami w rozmiarze XXL z funkcjami wydłużającymi okres przechowywania żywności. Producenci oferują też urządzenia z nowymi funkcjami ułatwiającymi utrzymanie higieny, jak zmywarki z opcją pary, która niszczy drobnoustroje, a przy tym zapobiega powstawaniu zacieków na naczyniach. •
Niektóre nowe technologie pojawiają się w AGD niemal niezauważenie – np. lodówki mimo takich samych wymiarów zewnętrznych stają się coraz pojemniejsze. Jednocześnie ich design jest bardziej minimalistyczny – zewnętrzne elementy są dyskretne, miejsce wystającego uchwytu zajmuje wpuszczony. Innym ważnym trendem jest łączność z internetem i możliwość zdalnego sterowania, np. włączenia funkcji Eko w lodówce, już kiedy w drodze na wakacje bawimy się smartfonem. W piątek, wracając z pracy, możemy włączyć produkcję kostek lodu, żeby były gotowe na wieczór. Kuchenne urządzenia stają się częścią całego systemu smart home. LG udostępnia aplikację „Smart ThinQ”, która pozwala sterować lodówką, zmywarką, pralką i klimatyzatorem sprzed telewizora, tym samym pilotem. Kolejną coraz szerzej stosowaną nowością jest wykorzystanie pary wodnej – w pralkach, a ostatnio także w zmywarkach. Umożliwia ona dezynfekcję i pomaga uniknąć zacieków na naczyniach.
Producenci AGD wielką wagę przywiązują do funkcjonalności i komfortu użytkowania oraz dbają, by podążały za aktualnym designem. Współczesny sprzęt jest coraz bardziej innowacyjny i wszechstronny. Jedną z nowości jest łączność bezprzewodowa. W naszym przypadku jest to Dialogue System, który kontroluje funkcje okapu bezpośrednio z poziomu płyty indukcyjnej. Komunikacja pomiędzy okapem a płytą odbywa się przy wykorzystaniu fal radiowych i nie wymaga instalacji w okapie dodatkowych urządzeń odbiorczych. Obecnie sterowanie okapem za pomocą pilota nie jest czymś wyjątkowym, bo jak można by uruchomić okap zainstalowany w suficie? Poza tym trendem jest łączenie w jednym urządzeniu kilku funkcji, np. gotowania i pochłaniania. W systemach zintegrowanych Falmec zastosowano najnowocześniejszą technologię i całe doświadczenie marki w dziedzinie oczyszczania powietrza.
Autor: serwis prasowy
Z PROFESJONALNYM ROZMACHEM Pięciopalnikowa płyta gazowa to rozwiązanie dla tych, którzy bardziej niż technologiczne nowinki cenią niezawodność i pełną kontrolę nad przebiegiem gotowania. Kuchnia „36e8 Metal XGlass”, Lago. interstyle-agency.com