Tulbagia fioletowa - Tulbaghia violaceae
Tulbagia fioletowa prawdopodobnie pochodzi z Północnej Afryki. Jednak można ją spotkać w naturalnym środowisku także w Ameryce Południowej i w rejonach Morza Śródziemnego. W Polsce znajdują się tylko okazy uprawiane w celach ozdobnych, jednak jest dość mało znana na terenie naszego kraju.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Tulbagia fioletowa
Spis treści
- Tulbagia fioletowa - opis
- Tulbagia fioletowa - warunki uprawy
- Tulbagia fioletowa - pielęgnacja
- Tulbagia fioletowa - zastosowanie
Tulbagia fioletowa - opis
Tulbagia fioletowa to najpopularniejszy gatunek rodzaju Tulbagia. Inna nazwa rośliny to dziki czosnek lub czosnek społeczny. Należy do rodziny amarylkowatych (Amaryllaceae). Tulbagia fioletowa to roślina wieloletnia, cebulowa, o wzniesionym, wyprostowanym, lekko kępiastym pokroju. Dorasta maksymalnie do 30 cm wysokości. Ma długie, wąskie i pachnące liście w kolorze zielonym z białymi, delikatnymi paskami. Okres kwitnienia przypada od czerwca do sierpnia. Kwiaty są drobne, fioletowe lub różowe, zebrane w kwiatostany (główki). Cała roślina wydziela charakterystyczny zapach czosnku.
Tulbagia fioletowa - warunki uprawy
Tulbagia fioletowa preferuje stanowiska słoneczne lub ewentualnie półcieniste. Uprawa tej rośliny nie jest prosta. Lubi podłoże żyzne, zasobne w próchnicę, o umiarkowanej wilgotności i pH oscylującym w granicy 6,5-7,5. Niestety, słabo znosi mrozy w naszym klimacie, ale za to wytrzyma krótkotrwałe niedobory wody.
Tulbagia fioletowa - pielęgnacja
Odpowiednie podłoże, wystawa, umiarkowane podlewanie oraz regularne odchwaszczanie są kluczem do powodzenia w uprawie rośliny. Na tulbagię dobrze wpływa wzbogacanie nawozem mineralnym, od wiosny aż do lata. W okresie zimowym wymaga okrywania lub wykopywania cebul z podłoża i przechowywania ich w suchym i ciemnym miejscu (wiosną ponownie wysadza się je do gruntu). Roślinę rozmnaża się przez nasiona lub przez podział rośliny.
Tulbagia fioletowa - zastosowanie
Tulbagia fioletowa to dobre uzupełnienie rabat cebulowych. Doskonale prezentuje się pośród tulipanów i lilii. Sprawdza się również na skalniakach. Można ją sadzić w doniczkach - ten sposób uprawy jest polecany w naszym klimacie, wynika to z małej odporności rośliny na mróz (rośliny w doniczkach łatwej przechować przez zimę). Z racji swojego intensywnego i charakterystycznego zapachu odstrasza szkodniki roślin oraz krety, dlatego warto ją stosować zarówno w ogrodach, jak i na trasach czy balkonach. Roślina jest jadalna, w Afryce stosowana jako zamiennik czosnku pospolitego. Zawiera wiele cennych substancji, które mają działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antyoksydacyjne.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Kategoria | Cebulowe |
Termin kwitnienia | VI - VIII |
Wysokość | do 30 cm |
Zimozielone | Nie |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | różowa |
Barwa kwiatów | fioletowa |
Pokrój | wyprostowany |
Pokrój | wzniesiony |
Pokrój | kępiasty |