Ananas właściwy - Ananas comosus
Ananas właściwy (syn. ananas jadalny) to bylina z rodziny ananasowatych (Bromeliaceae). Pochodzi z Brazylii. W wielu krajach ciepłego klimatu jest rośliną uprawną, z której pozyskuje się smaczne owoce. Jest też uprawiana jako roślina doniczkowa.
Autor: Konrad Kalbarczyk
Ananas właściwy
Spis treści
Ananas – opis
Ananas właściwy tworzy rozety złożone z licznych, długich, szablastych, sztywnych liści o zaostrzonych wierzchołkach i ostro ząbkowanych brzegach, wyrastających spiralnie z silnie skróconej łodygi. Spodnia strona blaszek liściowych jest jasna, pokryta białym nalotem, wierzchnia może być cała zielona lub – w przypadku odmian ozdobnych – kremowo lub różowawo obrzeżona, błyszcząca. W naturze ananas dorasta do ponad metra wysokości, ale uprawiany w domu rzadko osiąga taki rozmiar. Ze środka rozety wyrasta ponad liście sztywny, rzadko ulistniony pęd kwiatostanowy, na szczycie którego tworzy się maczugowaty kwiatostan z małą rozetą liści na wierzchołku. Kwiatostan wytwarzają rośliny w wieku 18–24 miesięcy.
Kwiat ananasa
W uprawie doniczkowej rośliny zakwitają rzadko – aby pobudzić je do kwitnienia można w pobliżu umieścić kilka dojrzałych jabłek – wydzielają etylen, gaz inicjujący kwitnienie. Kwiaty ananasa są niepozorne, rurkowate, fioletowe, liczne, ułożone ściśle, spiralnie wokół pędu kwiatostanowego, tworząc owalną kolbę. Z czasem ze zrośniętych szypułek kwiatowych, przysadek, działek i zalążni wykształca się beznasienny, owalny owoc z pióropuszem liści na szczycie, zwanych koroną. Owoce roślin uprawianych w mieszkaniach rzadko przypominają te dojrzewające w naturze – są mniejsze i rzadko nadają się do jedzenia (szczególnie u odmian ozdobnych o kolorowych liściach).
Uprawa ananasa
Ananas w doniczce wymaga jasnych, słonecznych miejsc lub światła rozproszonego – dobre miejsce dla to parapet okna wychodzącego na południe. Roślinę najlepiej podlewać niewielkimi dawkami wody, kolejne podlewanie dopiero gdy wierzchnia warstwa podłoża w doniczce nieco przeschnie. W okresie zawiązywania i wzrostu owoców ananas wymaga nieco więcej wody, ale nie wolno go przelać – po każdym podlewaniu należy usuwać wodę zalegającą na podstawce. Nadmiar wody w podłożu może prowadzić do zagniwania korzeni i liści, a w efekcie do śmierci rośliny. Ananas lubi wysoką wilgotność powietrza, ale zrasza się go tylko zimą, w okresie grzewczym, gdy powietrze w mieszkaniu jest suche. Zbyt intensywne zraszanie i zaleganie wody w rozecie liściowej może prowadzić do zagniwania liści.
Aby podwyższyć wilgotność powietrza wokół rośliny można ustawić doniczkę na podstawce wypełnionej kamykami i wodą, tak by otwory odpływowe w dnie doniczki nie dotykały lustra wody. Liście ananasa nie wolno nabłyszczać.Ananas właściwy zasila się nawozami dla bromelii lub niewielkimi dawkami nawozów uniwersalnych. Najlepsze podłoże do uprawy ananasa powinno być lekkie i przepuszczalne, można użyć podłoża dla kaktusów z dodatkiem mchu torfowca lub podłoża dla bromelii. Na dnie doniczki trzeba ułożyć kilkucentymetrowy drenaż, np. z grubego żwiru lub keramzytu. Kiedy korzenie rośliny całkowicie wypełnią wnętrze doniczki roślinę należy przesadzić (po owocowaniu).Liście, kwiatostany i owocostany ananasa są wykorzystywane jako zieleń cięta oraz dodatek do kompozycji florystycznych.
Sadzenie ananasa
Ananas właściwy nie jest rośliną długowieczną. Zdarza się, że po wytworzeniu owocu roślina mateczna zamiera, wtedy jednak wytwarza młode odrosty, które po osiągnięciu połowy wysokości rośliny dorosłej i ukorzenieniu można przesadzić wiosną do nowych doniczek. Po posadzeniu należy je umieścić na kilka dni w cieniu, a potem przestawić w jaśniejsze miejsce. Przez pierwsze trzy tygodnie należy utrzymywać temperaturę około 25 st.C oraz wysoką wilgotność powietrza.
Rozmnażanie ananasa - rozmnażanie
Rozmnażanie ananasa wykonuje się przez oddzielenie od rośliny matecznej potomnych rozet liściowych (młodych odrostów) lub przez sadzenie ukorzenionych koron (rozet liściowych) ściętych z wierzchołków owoców zakupionych w sklepie. Koronę liści odcinamy wraz z centymetrowym fragmentem górnej części owocu, z którego usuwamy miąższ, a miejsce cięcia podsuszamy w ciepłym i przewiewnym miejscu przez około 24 godziny. Taką sadzonkę sadzimy w specjalistyczne podłoże dla bromelii z niewielką domieszką piasku i ustawiamy w ciepłym (około 25 st.C) i jasnym miejscu.
Przez około trzy pierwsze tygodnie rośliny nie podlewamy, bo czerpie ona wodę i składniki pokarmowe z rozety liściowej, która w tym okresie kurczy się i nieco zasycha. Po tym czasie roślina powinna zacząć wypuszczać pierwsze młode liście – jest to sygnał, że wykształciły się pierwsze korzenie i roślinę można zacząć podlewać.
Kategoria | Doniczkowe |
---|---|
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Wysokość | do 1 m |
Zimozielone | Nie |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa liści/igieł | zielono-biała |
Barwa kwiatów | fioletowa |
Pokrój | kępiasty |
Barwa liści/igieł | zielono-różowa |