Asparagus pierzasty - Asparagus setaceus
Asparagus pierzasty jest byliną, podkrzewem lub krzewem, w naturze występuje w strefie klimatu podzwrotnikowego, rzadziej umiarkowanego.
Budowa asparagusa pierzastego świadczy o jej przystosowaniu się do suchego klimatu: na korzeniach powstały bulwiaste twory, służące do magazynowania wody, a liście przekształciły się w łuski (nie są one prawdziwymi liśćmi, ale wytworami pędu, tzw. gałęziakami).
Kwiaty asparagusa pierzastego są drobne, białe, mają delikatny zapach, pojawiają się zwykle latem. Po ich przekwitnięciu zawiązują się owoce – kolorowe jagody. Asparagus pierzasty ma horyzontalnie rozłożone gałęzie i bardzo drobne liście przypominające igiełki, nadające mu lekki wygląd. Delikatne gałązki asparagusów są od lat niezastąpionym składnikiem bukietów i wiązanek, dodającym kompozycjom lekkości i wdzięku. Asparagusy w doniczkach wspaniale nadają się do dekoracji wnętrz. Najlepiej posadzić je w doniczkach wiszących lub ustawionych wysoko na kwietnikach lub półkach – wtedy ich pędy mogą swobodnie zwisać do podłogi.
Autor: Biuro Kwiatowe Holandia
Asparagus pierzasty
Asparagus pierzasty powinien stać w miejscu jasnym, ale nie nasłonecznionym. Latem należy je cieniować w godzinach południowych, w przeciwnym razie stają się jasnozielone (jakby wypłowiałe), a ich pędy drewnieją i bardzo łatwo się łamią. Wiosną i latem najlepiej utrzymywać temperaturę 20–25°C, zimą należy zapewnić dużo światła i temperaturę około 15°C. Latem rośliny należy podlewać 2–3 razy w tygodniu, dosyć obficie (tak, aby ziemia była stale wilgotna). Jeśli podłoże zbytnio przeschnie, trzeba wstawić doniczkę z rośliną do miski z wodą i trzymać w niej dotąd, aż na powierzchni przestaną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Zimą rośliny podlewa się rzadziej, zwłaszcza gdy stoją w chłodnym pomieszczeniu. Nie wolno jednak dopuścić do przesuszenia korzeni. Asparagusy lubią zraszanie, także zimą (jeśli stoją w temperaturze pokojowej).
Ze względu na duże wymagania pokarmowe asparagusy trzeba co roku przesadzać do nowego podłoża, wzbogaconego w nawozy. Doniczki nie mogą być zbyt duże, zmieniamy je na większe dopiero wtedy, gdy korzenie przerosną całe podłoże. Roślina wymaga zasilania podczas wegetacji, szczególnie od maja do października. Należy ją dokarmiać co 7–10 dni nawozami płynnymi.
Asparagus pierzasty rozmnaża się głównie przez nasiona, czasem także przez podział starszych rozrośniętych egzemplarzy. Nasiona wyjęte z miąższu owoców wysiewa się jak najszybciej po zbiorze (od października do lutego). Aby rośliny wzeszły szybko i równomiernie, przed siewem nasiona warto moczyć 48 godzin w ciepłej wodzie.
Kategoria | Doniczkowe |
---|---|
Stanowisko | słoneczne |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Wilgotność gleby | wilgotna |
Roślina ozdobna z | pędów |
Wysokość | 30 cm - 70 cm |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |