Kasztan jadalny - Castanea sativa
Kasztan jadalny jest drzewem o jadalnych owocach. Dorasta do 30 m wysokości, tworzy szeroką, nisko osadzoną koronę. Kasztan jadalny pochodzi z rodziny bukowatych (Fagaceae) i jest długowieczny, najstarsze drzewa tego gatunku potrafią dożyć 500 lat.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Kasztan jadalny
Spis treści
- Kasztan jadalny - opis
- Kasztan jadalny - pochodzenie i występowanie
- Owoc kasztana jadalnego
- Kasztan jadalny - uprawa i pielęgnacja
Kasztan jadalny - opis
Kasztanowiec jadalny to drzewo nadające się do większych ogrodów lub parków, gdyż wymagają dużo miejsca do wzrostu. Kasztan jadalny charakteryzuje się dekoracyjnymi, błyszczącymi liśćmi, które przebarwiają się jesienią na żółto. Jego ozdobą są również dekoracyjne długie kłosowate, białozielone kwiaty oraz „jeżowate” owoce.
Kasztan jadalny łatwo odróżnić od kasztanowca pospolitego po ząbkowanych liściach, które są pojedyncze, a nie dłoniastozłożone. Kwiaty kasztana jadalnego pojawiają się pod koniec maja i zebrane są w kłosy. Owoce to brązowe orzechy (2-4 cm średnicy) znajdujące się po 1-3 sztuki w zielonych, bardzo kolczastych okrywach.
Kasztan jadalny - pochodzenie i występowanie
Pierwotny zasięg występowania kasztana jadalnego nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że pochodzi z południowego rejonu Morza Kaspijskiego, Kaukazu oraz z południowo-środkowej Europy, skąd zawędrował na dalsze tereny europejskiego kontynentu dzięki Rzymianom. W Polsce, w lasach, można sporadycznie spotkać dziko rosnące kasztany jadalne, jednak jedynie w cieplejszej, zachodnio-południowej części kraju.
Owoc kasztana jadalnego
Marony, jak często nazywa się owoce kasztana jadalnego, dojrzewają w październiku i są bogate w skrobię, tłuszcze, białka, cukry oraz zawierają witaminy B i K. Można je spożywać na surowo, jednak o wiele smaczniejsze są po uprażeniu czy ugotowaniu. Przyrządza się z nich zupę, a także słodki krem do smarowania naleśników, będący także dodatkiem do ciast. Ciekawostką jest, że owoce kasztana jadalnego są stosowane jako substytut kawy.
Kasztan jadalny - uprawa i pielęgnacja
Kasztan jadalny rośnie w wilgotnych i głębokich glebach gliniastych jak i piaszczystych, dobrze znosi susze, ale niestety wykazuje małą odporność na mróz. Jeśli jednak zadbamy o zaciszne, osłonięte od wiatru i słoneczne stanowisko, a na zimę odpowiednio go okryjemy słomianym chochołem lub agrowłókniną, to powinien przetrwać mrozy i zaowocować.
Kasztan jadalny nie wymaga szczególnej pielęgnacji, takiej jak cięcie czy podlewanie. Jeżeli gałęzie przemarzną, należy je przyciąć wiosną po wypuszczeniu pąków. Nie należy podlewać go w nadmiarze, gdyż nadmierna wilgotność gleby mu szkodzi i może doprowadzić do chorób drzewa.
Kasztan jadalny rozmnaża się zarówno z sadzonek, jak i z nasion, przy czym przy kupnie rośliny warto dowiedzieć się, z jakiego kraju pochodzi, gdyż większą mrozoodporność w naszym klimacie będą miały rośliny sprowadzone z Czech lub Słowacji niż np. z Hiszpanii.
Początkowo wzrost drzewa jest powolny, ale po dekadzie zaczyna szybciej rosnąć, jednak jego wzrost nigdy nie będzie tak duży jak w naturalnym środowisku, więc w naszym ogrodzie osiągnie wysokość około 20 m.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Wysokość | 2 m - 3 m |
Termin kwitnienia | V |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Drzewa liściaste |
Podlewanie | mało |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | rozłożysty |
Barwa kwiatów | biało-zielona |