Morwa biała - Morus alba
Morwa biała jest to drzewo liściaste z rodziny morwowatych (Moraceae), pochodzi z Chin. W Europie zaczęto ją uprawiać około XI wieku. Jest to praktycznie jedyny gatunek morwy, który występuje w Polsce.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Morwa biała
Spis treści
Morwa biała - opis
Drzewo morwy białej tworzy rozłożystą, kulistą i gęstą koronę. Dorasta do 10-15 m wysokości. Kora drzewa jest sękata, szarozielona lub brunatnoczerwona. Roślina posiada przewody mleczne, w których znajduje się sok mleczny. Kwiaty morwy białej pojawiają się w maju lub w czerwcu. Nie pełnią one funkcji ozdobnej. Roślina jest rozdzielnopłciowa, ale kwiaty występują na tym samym drzewie. Kwiaty męskie są podłużne i walcowate, o żółtych kotkach, żeńskie - owalne, główkowate, lekko wzniesione. Liście morwy białej są zmienne, miękkie, mają jajowaty kształt, często są powcinane. Górna strona blaszki liściowej jest lekko błyszcząca, dolna naga lub pokryta włoskami. Owocem jest niełupka, złożona w owocostan w białym kolorze. W pełni dojrzewa latem, jest jadalna i bardzo często wykorzystywane są jej zdrowotne właściwości. Smak owoców morwy jest słodki, ale lekko mdły. Wewnątrz owoców, znajdują się małe brązowe nasiona.
Ciekawą odmiana morwy białej jest ‘Pendula’ o pokroju płaczącym, idealna do małych ogrodów oraz ‘Nana’ - odmiana o bardzo gęstej koronie, z licznymi liśćmi w zielononiebieskim odcieniu.
Morwa biała - warunki uprawy
Morwa biała jest dość łatwa w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste. Lubi miejsca zaciszne. Gleba powinna być wilgotna, przewiewna, piaszczysta lub gliniasta, nawet nie bardzo żyzna. Najlepszy odczyn gleby dla morwy białej to obojętny. Roślina jest odporna na suszę oraz na zanieczyszczenia powietrza.
Morwa biała - pielęgnacja
Drzewo nie wymaga specjalistycznej pielęgnacji. Warto co roku wzbogacić go na wiosnę nawozem wieloskładnikowym. Pozwoli to łatwiej zawiązać kwiaty, co za tym idzie plon owoców będzie większy. Roślina jest rzadko atakowana przez szkodniki i choroby, co zwiększa jej popularność. Ze względu na to, że morwa tworzy liczne odrosty korzeniowe, może się nadmiernie rozrastać (warto regularnie przycinać odrosty - zabieg ten roślina znosi bardzo dobrze). Jeżeli stosujemy ją na żywopłot, to drobne pędy tniemy na wiosnę, a grube gałęzie jesienią, po zebraniu owoców. Roślina rozmnaża się przez nasiona, które powinny być poddawane zabiegowi stratyfikacji lub przez odrosty korzeniowe.
Morwa biała - zastosowanie
Morwa biała jest często stosowana jako roślina ozdobna do parków i ogrodów. Idealnie sprawdza się w żywopłotach, dobrze wygląda posadzona w pobliżu skalniaków lub wrzosowisk.
Morwa wykorzystywana jest także w gastronomii: z owoców można przygotowywać: nalewki, dżemy, kompoty, a z liści przygotowuje się napar do picia (liście morwy działają stabilizująco na poziom cukru we krwi, są bogate w witaminę A i C).
Poznaj inne drzewa liściaste o ozdobnych owocach:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Wilgotność gleby | wilgotna |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | owoców |
Termin kwitnienia | V - VI |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Drzewa liściaste |
Wysokość | 10 m - 15 m |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | żółta |
Pokrój | rozłożysty |
Pokrój | lekko wzniesiony |