Pszczelnik mołdawski - Dracocephalum moldavica
Pszczelnik mołdawski pochodzi z Azji, popularnie występuje w Chinach, Syberii na Kaukazie. Możną go spotkać również w Polsce. Zaliczany jest do efemorfitów, czyli gatunków obcych przypadkowo zawleczonych do danego kraju. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Inna nazwa to melisa mołdawska.
Spis treści
- Pszczelnik mołdawski - opis
- Pszczelnik mołdawski - warunki uprawy i pielęgnacja
- Pszczelnik mołdawski - zastosowanie
Pszczelnik mołdawski - opis
Pszczelnik mołdawski to roślina jednoroczna. Ma wzniesiony, wyprostowany pokrój. Zazwyczaj osiąga 30-50 cm wysokości. Ma tendencję do wypuszczania wielu pędów, które są delikatnie owłosione. Liście maja lancetowaty kształt, górne mają ząbki zakończone szczecinką. Okres kwitnienia pszczelnika mołdawskiego przypada na lipiec i sierpień. Dwuwargowe kwiaty, zebrane w nibyokółka, mają kolor fioletowy, choć zdarzają się odmiany o kwiatach białych. Są silnie miododajne i wydzielają bardzo przyjemny zapach. Olejki eteryczne zawarte w roślinie wpływają kojąco na pszczoły. Nie bez przyczyny pierwszy człon nazwy rośliny brzmi pszczelnik. Jesienią na roślinie pojawiają się owoce - rozłupnie rozpadające się na cztery rozłupki. Wewnątrz znajdują się małe, czarne nasiona.
Pszczelnik mołdawski - warunki uprawy i pielęgnacja
Pszczelnik mołdawski to roślina dość łatwa w uprawie. Lubi miejsca słoneczne oraz żyzną, umiarkowanie wilgotną glebę, najlepiej o pH lekko zasadowym. W cieniu słabo rośnie i wydaje niewiele kwiatów. Pszczelnik mołdawski jest odporny na mróz oraz choroby i szkodniki.Roślina nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Warto w sezonie regularnie ją podlewać oraz uszczykiwać szczytowe pędy - sprzyja to rozkrzewianiu się rośliny i pobudza do obfitszego kwitnienia. Pszczelnik rozmnaża się przez wysiew nasion, idealnym terminem jest maj.
Pszczelnik mołdawski - zastosowanie
Pszczelnik mołdawski uprawiany jest w ogrodzie jako roślina ozdobna, dobrze prezentuje się w towarzystwie innych roślin, np. rudbekii czy aksamitek. Często uprawia się go ze względu na możliwość pozyskiwania olejków eterycznych, konkretniej cytralu, który wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym i mydlarskim. Liście pszczelnika można parzyć i pić, mają podobny smak do melisy, jednak smak cytrynowy jest bardziej wyczuwalny.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Kategoria | Jednoroczne i dwuletnie |
Wysokość | 30 cm - 50 cm |
Termin kwitnienia | VII - VIII |
Zimozielone | Nie |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | fioletowa |
Pokrój | wyprostowany |
Pokrój | wzniesiony |