Porzeczka krwista - Ribes sanguineum
Porzeczka krwista to krzew ozdobny, chętnie sadzony na terenach zieleni miejskiej (jest odporny na zanieczyszczenia powietrza), na działkach oraz w przydomowych ogrodach.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Porzeczka krwista
Porzeczka krwista pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie dość silnie, osiągając zazwyczaj 1,5–2 m wysokości. Ma pokrój wzniesiony lub szeroko kulisty. Liście porzeczki krwistej są ciemnozielone, pomarszczone, jesienią przebarwiają się na czerwonawo. Na zimę liście opadają.
Porzeczka krwista kwitnie na przełomie kwietnia i maja, na pędach zeszłorocznych. Pojedyncze kwiaty o barwie od jasnoróżowej, przez czerwoną do ciemnoczerwonej, są zebrane w zwisające kwiatostany długości do 8 cm. W jednym kwiatostanie jest 10–30 kwiatów. Są też odmiany o białych kwiatach. Kwiatostany są bardzo efektowne i stanowią największą ozdobę krzewu. Owoce porzeczki krwistej są małe, zebrane w grona, granatowe, z nalotem woskowym, nie są smaczne, ale jesienią i zimą służą jako pokarm dla ptaków.W wyniku hodowli otrzymano liczne odmiany porzeczki krwistej. Do ciekawych odmian należą: ‘Atrorubens’, ‘Elk River’, ‘King Edward VII’, ‘Pulborough’ – o kwiatach czerwonych; ‘Pokey’s Pink’, ʻBrocklebankiiʼ, ʻPulborough Scarletʼ o kwiatach różowych; ‘Albescens’, ‘White Icicle’, ‘Hanneman’s White’, ʻTydeman’s Whiteʼ o kwiatach białych.
Porzeczka krwista to krzew mało wymagający i odporny na choroby. Dobrze rośnie praktycznie w każdej glebie, choć najlepsza jest ziemia żyzna, ciepła i przepuszczalna. Stanowisko powinno być słoneczne, osłonięte od wiatru, przewiewne. Porzeczka krwista poradzi sobie również na stanowisku półcienistym. Podczas suszy krzewy należy podlewać, a od wiosny do lipca zasilać nawozem wieloskładnikowym.Krzewy porzeczki krwistej najlepiej sadzić do gruntu wiosną, choć można to zrobić także jesienią (w październiku). Sadzi się do uprzednio dobrze przygotowanego podłoża zasilonego kompostem. Po posadzeniu pędy należy nisko przyciąć, nad drugim–trzecim pąkiem (licząc od powierzchni gleby), w celu dobrego rozkrzewienia się i wypuszczenia silnych pędów szkieletowych, na których w następnym sezonie pojawią się pierwsze kwiaty. Porzeczkę krwistą należy co 5–6 lat przycinać, usuwając nisko przy ziemi pędy czteroletnie i starsze (na tych pędach nie pojawiają się kwiaty). To cięcie wykonuje się wczesną wiosną. Cięcie pędów młodszych przeprowadza się po kwitnieniu, skracając pędy tegoroczne o kilka centymetrów, a pędy jednoroczne i dwuletnie o 1/3 długości.
Porzeczkę krwistą rozmnaża się za pomocą sadzonek zielnych, półzdrewniałych bądź zdrewniałych. Sadzonki zielne i półzdrewniałe pobiera się w drugiej połowie maja i w czerwcu, natomiast sadzonki zdrewniałe – w październiku i listopadzie, przechowuje w pęczkach w zimnej piwnicy, a wysadza wiosną.Przed zimą warto krzewy porzeczki krwistej – szczególnie młode rośliny – okopczykować w celu zabezpieczenia przed przemarzaniem. Silny mróz może osłabić kwitnienie rośliny.Krzewy porzeczki krwistej można sadzić pojedynczo bądź w grupach. Dobrze wyglądając w połączeniu z innymi kwitnącymi krzewami, takimi jak forsycja. Z porzeczki krwistej można też tworzyć formowane żywopłoty.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Kategoria | Krzewy liściaste |
Termin kwitnienia | IV - V |
Zimozielone | Nie |
Wysokość | 1,5 m - 2 m |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | mało |
Barwa kwiatów | różowa |
Barwa kwiatów | czerwona |
Pokrój | wzniesiony |
Pokrój | kulisty |
Barwa liści/igieł | ciemnozielona |