Róża dzika - Rosa canina = Rosa corymbifera = Rosa dumetorum
Róża dzika (Rosa canina), zwana również różą psią lub szypszyną, to krzew z rodziny różowatych (Rosaceae).
Autor: Agnieszka Mike-Jeziorska
Róża dzika
Spis treści
W naturze występuje pospolicie prawie w całej Europie (oprócz terenów wysokogórskich), w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze i w Azji. Jako gatunek zawleczony rośnie również w Australii i na terenach Nowej Zelandii. W naturze róża dzika tworzy mieszańce z różą czerwonawą, różą gęstokolczastą, różą francuską i różą Jundziłła. W szkółkarstwie Rosa canina jest używana jako podkładka dla róż szlachetnych.
Dzika róża krzew
Róża dzika to gatunek również krajowy, występujący pospolicie na całym terytorium Polski, gdzie najczęściej porasta obrzeża lasów, miedz i dróg, obecny powszechnie również w zaroślach i zadrzewieniach śródpolnych.Róża dzika jest gatunkiem bardzo zmiennym, ale najpowszechniej tworzy wzniesione, dość gęste, silnie rosnące krzewy, dorastające do około 3m wysokości, złożone z grubych, łukowato wygiętych, zielonych lub czerwonawych pędów, pokrytych hakowatymi, dużymi kolcami i soczyście zielonymi, matowymi lub lekko błyszczącymi liśćmi, złożonymi z 5-7 jajowato-eliptycznych, ostro ząbkowanych listków, o ostro, pojedynczo lub podwójnie piłkowanych brzegach.
Róża dzika kwiat i owoc
Róża dzika zakwita pod koniec maja i kwitnie do czerwca na dwuletnich pędach. Pachnące lekko, białe lub różowe kwiaty są pojedyncze, pięciopłatkowe, średniej wielkości, osadzone pojedynczo lub po kilka w kwiatostanie. Po przekwitnięciu, działki kielicha są przeważnie odgięte w dół i dość szybko opadają. Dość duże (2-3 cm), jajowate owoce szupinkowe są wydłużone, o barwie od pomarańczowej do czerwonej. Owoce są surowcem zielarskim, wykorzystywanym do wyrobu wina, herbat i przetworów. Do wyrobu win i przetworów, owoce zbiera się po przymrozkach, kiedy staja się miękkie i łatwo oddają sok (choć maja wówczas niższą zawartość witaminy C). Do wyrobu herbat owoce zbiera się i suszy po dojrzeniu, ale zanim zmiękną. Zarówno owoce, jak i płatki wykorzystuje się również do wyrobu konfitur. Z nasion wytwarzany jest olej. Oprócz cennych garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, cukrów i pektyn, owoce są niezwykle bogate w witaminę C (zawierają jej 10 razy więcej niż owoce porzeczki czarnej). Są one stosowane jako lek wzmacniający, a pomocniczo w schorzeniach wątroby, nerek i przewodu pokarmowego.
Krzewy róży dzikiej są bardzo odporne na mróz. Najlepiej rosną na stanowiskach słonecznych. Są dość odporne na suszę i rosną na praktycznie każdej glebie (choć najlepsze jest dla nich podłoże przepuszczalne).
Zastosowanie dzikiej róży
Róża dzika doskonale sprawdza się jako krzew ozdobny w dużych ogrodach i parkach, zarówno w zestawieniach z innymi krzewami, jak i w monokulturach. Szczególnie polecana jest na naturalistyczne żywopłoty. Jej pędy z owocami są również stosowane w bukieciarstwie, jako dodatek do kompozycji florystycznych.
Poznaj też różę damasceńską
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Termin kwitnienia | V - VI |
Kategoria | Krzewy liściaste |
Zimozielone | Nie |
Wysokość | 3 m - 5 m |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | różowa |
Pokrój | krzaczasty |
Pokrój | wzniesiony |
Pokrój | przewisający |