Grusza - Pyrus communis
Grusza to drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae). Rodzaj grusza (Pyrus) zawiera od 30 do 60 gatunków.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Grusza
Spis treści
W ciągu liczącej blisko 30 wieków uprawy gruszy, wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian uprawnych polecanych zarówno do uprawy amatorskiej, jak i towarowej. W naturze większość gatunków rośnie w górach i na wyżynach z wyjątkiem Pyrus communis, który występuje na równinach Europy Środkowej i Wschodniej.
Drzewo grusza
Grusza lubi gleby żyzne, przepuszczalne i ciepłe, o lekko kwaśnym odczynie. Drzewo osiąga do 20 m wysokości, często ma krzywy pień. Żyje do 150 lat. Korona zwykle rozwinięta jednostronnie, u starszych drzew kopulasta. Drewno niezróżnicowane na biel i twardziel, czerwonobrązowe, z dobrze widocznymi słojami rocznymi, twarde i ciężkie.Pęd sztywny, w górnej części kanciasty, lekko łukowaty. Na pędach starszych długie, rozgałęzione ciernie z krótkopędami.Liście skrętoległe, spiczasto-jajowate, sztywne, drobno piłkowane, z 8 parami nerwów bocznych nieznacznie wypukłych od spodu, z wierzchu błyszczące, ciemnozielone; od spodu jaśniejsze, nagie. Ogonki zwykle dłuższe niż liście.
Drewno gruszy używane jest do wyrobu przyrządów kreślarskich, instrumentów muzycznych (fortepiany), w meblarstwie m.in. do produkcji sklejki i boazerii.
Grusza uprawa
Grusza preferuje glebę głęboko uprawioną, zasobną w składniki mineralne. Stanowisko przeznaczone do uprawy gruszy powinno być zaciszne i ciepłe. Na jedno drzewo należy przeznaczyć od 5 do 12 m2. Grusza najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Korzystniejsze jest sadzenie w szpalerze, wówczas owoce lepiej dojrzewają i zbiory są obfitsze. Odpowiednie formowanie przyspiesza wejście roślin w owocowanie i poprawia zdrowotność drzew, koronę należy regularnie prześwietlać.Grusza nie znosi nadmiaru wody, ale podczas suszy trzeba ją regularnie, ale niezbyt obficie podlewać. W przeciwnym razie owoce będą małe i mało soczyste.Uprawiane w naszych ogrodach grusze rozmnażane są głównie przez szczepienie.
Kwiat gruszy
Kwiaty gruszy są białe z czerwonymi pylnikami, mają około 3 cm średnicy. Pojawiają się równocześnie z rozwojem liści w kwietniu lub na początku maja. Grusza zawiązuje owoce po zapyleniu pyłkiem innej odmiany. Należy więc pamiętać o odpowiednim zapylaczu (wskazane jest sadzenie w pobliżu innej odmiany zapylającej).
Gruszki - owoce gruszy
Owoce – gruszki – są osadzone na długich szypułkach, w zależności od odmiany maja barwę od zielonej do żółtej, czasem z czerwonym rumieńcem lub całe czerwone. Owoce są twarde, cierpkie, zawierają liczne komórki sklerenchymatyczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, wytwarza się z nich soki i napoje, używane są także jako dodatki do ciast i innych wyrobów. Gruszki, w porównaniu z innymi owocami, zawierają mało witamin oraz składników mineralnych (wapń, potas, magnez i fosfor). Obecne w gruszkach olejki eteryczne nadają im typowy aromat i smak.
W Polsce w produkcji towarowej największe znaczenie mają trzy odmiany: ‘Konferencja’, ‘Lukasówka’ i ‘Faworytka’. Do uprawy amatorskiej najbardziej przydatne są odmiany wczesne i odporne na choroby, takie jak ‘Bonkreta Wiliamsa’, ‘Konferencja’, ‘Carola’.
Poznaj odmiany gruszy:
- grusza 'Lukasówka'
- grusza 'Lipcówka Kolorowa'
- grusza 'Red Faworytka'
- grusza 'Konferencja'
- grusza 'Klapsa'
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Termin kwitnienia | IV - V |
Zimozielone | Nie |
Wysokość | do 20 m |
Kategoria | Owocowe |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | wzniesiony |
Pokrój | nieregularny |