Chmiel zwyczajny - Humulus lupulus
Chmiel zwyczajny to wieloletnie pnącze ogrodowe należące do rodziny konopiowatych (Cannabaceae). Często rośnie dziko w wilgotnych lasach i zaroślach.
Spis treści
Chmiel zwyczajny uprawiany jest przede wszystkim z uwagi na jego szyszki (kotkowate kwiatostany), stosowane jako dodatek smakowy przy produkcji piwa.
Chmiel zwyczajny
Chmiel zwyczajny rzadko jest sadzony w ogrodach przydomowych, a szkoda gdyż to doskonała roślina pnąca i roślina okrywowa. Bardzo szybko rośnie i doskonale prezentuje się rozpięty na pergoli. W ciągu roku pędy dorastają nawet do 8 m długości i 3 m szerokości. W małych ogrodach może to być dużym problemem, ponieważ chmiel jest rośliną bardzo ekspansywną. Pędy chmielu są szorstkie, gęsto pokryte dużymi, klapowanymi, ciemnozielonymi liśćmi (jest także ozdobna odmiana ‘Aureus’ o złotożółtych liściach, jednak o słabszym wzroście). Pędy chmielu zwyczajnego na zimę zamierają, na wiosnę odrastają z silnie zgrubiałego kłącza zwanego karpą.
Chmiel zwyczajny - podpora chmielu
Chmiel zwyczajny najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i osłoniętym przed silnym wiatrem. Z uwagi na swoje rozmiary wymaga mocnych podpór - gdy ich nie ma, płoży się po ziemi. Najlepiej rośnie na glebie żyznej, przepuszczalnej, ale wilgotnej. W okresie letnich upałów wymaga podlewania. Chmiel zwyczajny często bywa porażany przez groźną chorobę grzybową – mączniak rzekomy oraz przez szkodniki – przędziorki i mszyce.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Kategoria | Pnącza |
Termin kwitnienia | V |
Zimozielone | Nie |
Wysokość | do 8 m |
Podlewanie | mało |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | pnący |