Arbuz zwyczajny= kawon - Citrullus lanatus

2022-04-24 14:58

Arbuz to warzywo dyniowate o dużych wymaganiach cieplnych (minimalna temperatura wzrostu wynosi około 18 st.C, a optymalna – 22–28 st.C). Do uprawy w Polsce najlepiej nadają się polskie odmiany.

Arbuz
Autor: photos.com Arbuz

Spis treści

  1. Kawon - owoc
  2. Jak uprawiać arbuzy
  3. Sadzenie arbuza

Kawon - owoc

Arbuz, prawidłowo zwany kawonem, jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Arbuz zawiera dużo cukrów, a także witaminy, kwasy organiczne i związki mineralne (potas, wapń, magnez, fosfor). Arbuz jest niskokaloryczny, znakomicie gasi pragnienie i uzupełnia niedobór potasu w organizmie.Roślina ma płożący pokrój, pędy dorastają do 2–3 m długości. Liście arbuza są sercowate, powcinane, osadzone na ogonkach. W węzłach liściowych tworzą się wąsy czepne. W kątach liści wyrastają niepozorne kwiaty – najpierw pojawiają się kwiaty męskie, a po kilku dniach żeńskie. Owocem arbuza jest dorodna jagoda ze słodkim miąższem barwy białej, różowej, pomarańczowej lub żółtej (w zależności od odmiany).

Jak uprawiać arbuzy

Arbuzy należy uprawiać na stanowiskach nasłonecznionych i zacisznych, koniecznie osłoniętych od północy, na glebach żyznych, nawiezionych obornikiem bądź kompostem, o pH od 5,5 do 6,0. Najlepiej uprawiać tę roślinę w szklarniach albo niskich tunelach.

Sadzenie arbuza

Arbuz jest uprawiany wyłącznie z rozsady doniczkowanej, którą sadzi się do gruntu (po zahartowaniu) pod koniec maja lub na początku czerwca (gdy gleba już dobrze się nagrzeje). Rośliny sadzi się w rozstawie 80 x 100 cm. Arbuz dość głęboko korzeni się i dlatego jest odporny na okresowe susze. W okresie intensywnego wzrostu należy jednak zapewnić mu wysoką wilgotność podłoża, ale wierzchnia warstwa nie może zawierać dużo wody, co zwiększa niebezpieczeństwo porażenia chorobami grzybowymi. Dlatego arbuzy sadzi się na usypanych kopczykach albo wałach, które warto wyściółkować czarną folią, czarną włókniną albo przekompostowana korą. Po posadzeniu dobrze okryć rośliny na kilkanaście dni włókniną, aby zabezpieczyć je przed nocnymi chłodami. Osłony trzeba zdjąć, gdy rozpoczyna się kwitnienie. W okresie wzrostu – od momentu kwitnienia – arbuzy nawozi się saletrą amonową, dwu- lub trzykrotnie, co 3 tygodnie.

Arbuzy należy podlewać umiarkowanie i niezbyt często, ale systematycznie, nie dopuszczając do przesuszenia gleby. Nie należy podlewać zimną wodą.Większość odmian uprawnych arbuzów owocuje na końcach pędów, dlatego nie jest konieczne przycinanie roślin. Owoce arbuza zbiera się zazwyczaj od połowy sierpnia do połowy września.

Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby średnio wilgotna
Roślina ozdobna z owoców
Wysokość 2 m - 3 m
Zimozielone Nie
Kategoria Warzywa
Podlewanie średnio
Barwa liści/igieł zielona
Pokrój płożący
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?