Bób - Vicia faba
Bób to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (Fabaceae), uprawiana jako warzywo i pasza dla zwierząt w wielu krajach świata, także w Polsce.
Autor: photos.com
Bób
Spis treści
Bób – roślina strączkowa
Owocem bobu jest strąk dorastający do około 12 cm długości i zwisający na roślinie w dół. Strąk zawiera 2–5 najczęściej jasnożółtych lub jasnozielonych nasion nerkowatego kształtu, długości do 35 mm, rozdzielonych gąbczastymi przegródkami.Bób jest odporny na chłody, wytrzymuje przymrozki nawet do -5 st.C. Bób kiełkuje już w temperaturze 3-4 st.C, a optymalna temperatura wzrostu wynosi 18–22 st.C.
Bób to roślina strączkowa jest zasobna w łatwo przyswajalne białko roślinne, błonnik, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina) i witamina C.
Bób – uprawa
Stanowisko do uprawy bobu powinno być słoneczne, ale może też być półcieniste, a gleba ciężka, gliniasta, wilgotna, bogata w próchnicę, o wysokiej wilgotności. Optymalny odczyn gleby dla bobu wynosi pH 6,5-7, gleba nie może być kwaśna. Na glebach lżejszych, piaszczystych, można uprawiać bób po nawiezieniu kompostem. Na glebach lżejszych bób uprawia się w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach żyznych można go uprawiać w latach późniejszych po zastosowaniu obornika. Obornik stosujemy jesienią w dawce 30 kg/10 m2.
Bób – warzywo
Bobu nie zaleca się uprawiać po innych warzywach strączkowych, natomiast można go uprawiać po wszystkich innych warzywach.Bób najczęściej jest uprawiany z nasion wysiewanych wprost do gruntu już pod koniec marca i na początku kwietnia, w rzędy oddalone od siebie o 40–50 cm. Nasiona wysiewa się gniazdowo, po 2–3 nasiona, co 20 cm, na głębokość 5–6 cm. Bób można też uprawiać z rozsady – ten sposób przyspiesza termin zbioru o około 2 tygodnie.
Bób dojrzewa w lipcu–sierpniu. Strąki zbieramy, gdy są duże i dojrzałe, a nasiona oraz zawiązek pędu i korzenia (cienki, podłużny znaczek w dolnej części nasiona) są zielone. Zawiązek czarny świadczy, że nasiona są przejrzałe.
Czytaj też: Jakie warzywa można uprawiać na balkonie? >>
Uprawa bobu
Bób należy regularnie podlewać, szczególnie w okresach bez deszczu. Po każdym podlewaniu i po deszczach glebę trzeba spulchnić. Grządki z bobem trzeba odchwaścić dwa razy: pierwszy raz po wzejściu roślin, a drugi przed kwitnieniem.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | owoców |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | dużo |
Barwa liści/igieł | zielona |