Cykoria sałatowa - Cichorium intybus var. foliosum
Cykoria sałatowa to odmiana cykorii podróżnik. Jest warzywem liściastym, które tworzy wydłużone główki koloru biało-żółtego, o lekko gorzkawym smaku, bogate w składniki odżywcze.
Spis treści
Cykoria sałatowa
Cykoria sałatowa to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku wytwarza rozetę liści oraz duży, zgrubiały i mięsisty korzeń spichrzowy. W drugim roku z tego korzenia w procesie pędzenia powstaje główka cykorii sałatowej, będąca w rzeczywistości zawiązkiem pędu kwiatowego okrytego liśćmi.
Cykoria uprawa
Najlepsza do uprawy cykorii sałatowej jest gleba żyzna, próchnicza, przepuszczalna, o odczynie obojętnym (nie należy nawozić jej obornikiem tuż przed siewem). Cykorię sałatową uprawia się z nasion wysiewanych pod koniec maja lub na początku czerwca, na głębokość około 1,5 cm, punktowo (co 8 do 10 cm), w rzędy oddzielone od siebie o 30–40 cm.
W czasie kiełkowania i wzrostu siewek cykoria wymaga dużo wody, dlatego trzeba ją regularnie podlewać, zwłaszcza w czasie suszy. Grządki z cykorią trzeba systematycznie odchwaszczać i spulchniać ziemię w międzyrzędziach. Zalecane jest także zasilanie roślin nawozem wieloskładnikowym.
Pędzenie cykorii
Korzenie do pędzenia zbiera się od końca września do późnej jesieni. Do pędzenia najlepsze są korzenie o średnicy 3–6 cm i długości około 20 cm. Od korzeni należy odciąć liście, pozostawiając około 2 cm nasady liści. Należy też odciąć korzenie boczne. Korzenie do pędzenia można przechować w chłodnym, ale zabezpieczonym przed mrozem pomieszczeniu, o wysokiej wilgotności powietrza (ponad 90 proc.), ułożone płasko w skrzynkach wypełnionych wilgotnym piaskiem.
Aby zacząć pędzenie cykorii korzenie umieszcza się pionowo w doniczkach wypełnionych ziemią ogrodową bądź mieszaniną piasku i torfu tak, aby resztki liści wystawały nad podłoże. Doniczki z posadzonymi korzeniami należy ustawić w zaciemnionym pomieszczeniu o temperaturze 10–20 st. Celsjusza. Ewentualnie można doniczki z wysadzonymi korzeniami zakryć, np. czarną folią bądź włókniną, aby nie dochodziło do nich światło. Między podłożem a nakryciem trzeba zachować odległość około 20 cm, aby główki mogły swobodnie rosnąć. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna. Podczas pędzenia z korzenia w ciągu miesiąca wyrastają główki złożone ze ściśle przylegających do siebie liści. Ścina się je tuż nad ziemią.
Poznaj inne warzywa liściaste:
- sałata
- roszponka
- szpinak
- szczaw
- kapusta pekińska
- rukola
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |