Fasola zwyczajna - Phaseolus vulgaris
Fasola zwyczajna jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych Fabaceae, pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce jest popularnie uprawiana jako warzywo z grupy tzw. roślin strączkowych.
Autor: www.thinkstockphotos.com
Fasola zwyczajna
Łodyga fasoli jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniała, dorasta do 25–60 cm u odmian karłowych i 60–120 cm u odmian o łodydze płożącej, 2–3 m u odmian tzw. tycznych, które owijają się wokół podpór. Pierwsze dwa liście są całobrzegie, następne trójlistkowe, barwy jasno- lub ciemnozielonej, w zależności od odmiany.Korzeń palowy fasoli sięga na głębokość 100–110 cm, jest silnie rozgałęziony w wierzchniej warstwie gleby. Ma małą zdolność regeneracji, dlatego fasola źle znosi przesadzanie. W symbiozie z fasolą współżyją bakterie Rhizobium phaseoli, tworzące na korzeniach brodawki korzeniowe, bakterie te wiążą azot atmosferyczny, z którego korzystają również rośliny.Kwiaty motylkowe fasoli , zebrane w grona po 2–8 sztuk, które wyrastają z kątów liści po 40–60 dniach od siewu. Są one barwy białej, lila, fioletowej lub czerwonej (w zależności od odmiany). Owocem są wydłużone strąki.Odmiany fasoli zwykłej różnią się wysokością łodygi, barwą strąków, zawartością w nim włókna, a także wielkością nasion i długością okresu wegetacji. Dzielimy je na: karłowe, tyczne, szparagowe zielonostrąkowe i żółtostrąkowe, na suche nasiona.Fasola zwyczajna najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na chłody. Optymalna temperatura dla prawidłowego wzrostu roślin wynosi 20–25°C. Najlepiej rośnie na ziemi żyznej i średnio żyznej, nie kwaśnej.Nasiona fasoli wysiewamy w drugiej połowie V, ponieważ roślinie szkodzą niewielkie nawet przymrozki (nasiona najlepiej kiełkują w 15–22°C).Fasola zwyczajna należy do warzyw o dużej wartości odżywczej. Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona, które zawierają dużo białka. U odmian szparagowych spożywa się całe strąki (świeże po ugotowaniu lub po przetworzeniu jako konserwowana i zamrażana).
Stanowisko | słoneczna |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | owoców |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Warzywa |
Wysokość | 25 cm - 3 m |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | czerwona |
Barwa kwiatów | fioletowa |
Barwa kwiatów | żółta |
Barwa liści/igieł | żółta |
Barwa liści/igieł | czerwona |
Pokrój | krzaczasty |
Pokrój | wzniesiony |
Pokrój | pnący |