Kalarepa - Brassica oleracea var. gongylodes
2022-03-23
14:42
Kalarepa jest odmianą kapusty. Kalarepa to roślina dwuletnia. Jadalną częścią rośliny jest łodyga, która ma łagodny, charakterystyczny smak. Kalarepa zawiera witaminy C, A, E, B, K, ma duże wartości odżywcze i smakowe, liście rośliny są bogate w sole mineralne i witaminy.
Autor: photos.com
Kalarepa
Spis treści
Kalarepa uprawa
Kalarepa jest uprawiana z rozsady – wskazany jest wysiew w szklarni już w drugiej połowie lutego, rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie kwietnia. Rozsadę kalarepy sadzi się ją płytko.Kalarepa preferuje stanowiska słoneczne. Idealna temperatura wzrostu dla kalarepy to 12–18 st.C. Pierwsze zbiory: pod koniec maja.
Odmiany kalarepy
- ‘Gabi’ – odmiana wczesna, polecana do uprawy wiosennej i jesiennej pod osłonami. Najlepiej spożywać ją bezpośrednio po zbiorze. Okres wegetacji wynosi 40 dni. Skórka gładka i delikatna.
- ‘Wiedeńska Biała’ – odmiana wczesna, o jasnozielonych, soczystych zgrubieniach. Bogata w witaminę C, wapń i żelazo. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia tuż po zbiorze. Wysiew w lutym i marcu, zbiór od czerwca do września.
- ‘Delikates Biała’ – odmiana średnio wczesna. Zbiór w lecie lub na jesień. Miąższ bardzo smaczny i soczysty, Szybko dojrzewająca. Gotowa do spożycia po 35–45 dniach od wysadzenia w pole. Preferuje ziemie żyzną i próchniczą.
- ‘Alka’ – odmiana średnio późna, o charakterystycznej ciemnofioletowej barwie, miąższ soczysty, kruchy, późno drewniejący. Doskonała na mrożonki. Dobrze przechowuje się ją aż do późnej zimy. Wysiew od maja do czerwca, sadzenie od czerwca do lipca. Zbiór: we wrześniu i październiku.
Inne kapusty:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | wilgotna |
Stanowisko | półcieniste |
Roślina ozdobna z | owoców |
Wysokość | 20 cm - 30 cm |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | dużo |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | wzniesiony |