Kapusta pekińska - Brassica rapa subsp. pekinensi
Kapusta pekińska to podgatunek kapusty właściwej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Pochodzi z północnych Chin i Japonii.
Spis treści
Kapusta pekińska zawiera witaminy
Kapusta pekińska to uprawiane w wielu krajach niskokaloryczne warzywo o jadalnych liściach, zawierające białko, dużo witaminy A, B1, B2, C i kwasu foliowego, aminokwasy oraz sole mineralne. Kapustę pekińską najczęściej spożywa się w postaci surowej w jako składnik sałatek i surówek. Można ją też używać do przygotowywania potraw gotowanych i duszonych.
Kapusta pekińska uprawa
Kapusta pekińska jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Tworzy wydłużone główki złożone z szerokich, pomarszczonych liści z wyraźnie zaznaczonymi żyłkami.Do uprawy kapusty pekińskiej najlepsze jest stanowisko słoneczne i zaciszne, osłonięte od wiatru. Nie można jej uprawiać na tym samym miejscu po innych roślinach kapustnych. Gleba dla kapusty pekińskiej powinna być żyzna, próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe i wilgotna, ale niepodmokła. Kapustę pekińską uprawia się z siewu, wysiewając nasiona bezpośrednio do gruntu na miejsce stałe (źle znosi przesadzanie) na głębokość 10-15 cm w rozstawie co 30-40 cm, odległości między rzędami powinny wynosić 40 cm.
Kapusta pekińska charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji (wynoszącym około 3 miesiące). Uprawia się ją najczęściej jako poplon – wysiew w drugiej połowie lipca, zbiór pod koniec października lub na początku listopada (jeszcze przed pierwszymi przymrozkami).Przed wysiewem nasion należy starannie przygotować grządki pod uprawę kapusty pekińskiej, między innymi zastosować nawożenie organiczne i mineralne. Podczas wzrostu nawozi się kapustę pekińską nawozami mineralnymi lub rozcieńczoną gnojowicą, 6 tygodni przed zbiorem zasilania należy zaprzestać. Podczas wzrostu grządki z kapustą należy systematycznie odchwaszczać (bez używania herbicydów) oraz często nawadniać niewielkimi dawkami wody (kapusta jest wrażliwa na brak wilgoci w glebie).
Poznaj inne kapusty:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | dużo |
Barwa liści/igieł | zielono-biała |