Kapusta włoska - Brassica oleracea var. sabauda
Kapusta włoska to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest rośliną dwuletnią, ale uprawiana jest jako roślina jednoroczna.
Spis treści
- Kapusta włoska - opis
- Kapusta włoska - właściwości, wartości odżywcze
- Kapusta włoska - uprawa
- Kapusta włoska - kiedy sezon?
Kapusta włoska - opis
W pierwszym roku kapusta włoska wytwarza skrócony pęd – zwany głową – okryty dużymi, zielonymi i pomarszczonymi liśćmi o okrągłym kształcie. Liście są pokryte woskowym nalotem. Młode liście kapusty włoskiej tworzą rozetę, ale z czasem zwijają się i zachodząc jeden na drugi, tworzą główkę.
W drugim roku wegetacji kapusta włoska wytwarza pędy kwiatostanowe (o wysokości do 1,5 m). Po zapyleniu żółtych kwiatów powstają owoce – łuszczyny z kilkoma czarnobrunatnymi nasionami wewnątrz.
Kapusta włoska - właściwości, wartości odżywcze
Kapusta włoska to warzywo niskokaloryczne – zawiera witaminy A, B1, B 2, B6, C oraz sole mineralne (magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor). Kapusta włoska może być gotowana, duszona, kiszona albo spożywana na surowo.
Kapusta włoska - uprawa
Kapustę włoską uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Nie należy sadzić jej w tym samym miejscu częściej niż co cztery lata. Kapusta włoska może być uprawiana po warzywach strączkowych, korzeniowych bądź po pomidorach.
Najlepsza gleba do uprawy kapusty włoskiej powinna być żyzna, przepuszczalna i dostatecznie wilgotna, o odczynie obojętnym (pH 6,2-7,0). System korzeniowy kapusty włoskiej jest głęboki (dochodzi do 1,5 m głębokości).
Optymalna temperatura wzrostu dla kapusty włoskiej wynosi 15–18 st. C, a minimalna: 5 st. C. Rozsada kapusty włoskiej – jeśli została uprzednio zahartowana – wytrzymuje przymrozki do minus 5 st. C.
Kapusta włoska ma wysokie wymagania dotyczące światła i zaopatrzenia w wodę. Największe zapotrzebowanie na wilgoć kapusta ma w fazie zawiązywania głów, gdy przyrost liści jest największy. Głowy kapusty włoskiej zawiązują się w warunkach dnia krótkiego.
Kapusta włoska - kiedy sezon?
Rozsadę odmian wczesnych sadzi się do gruntu w marcu, odmian średnio wczesnych – w kwietniu, a odmian średnio późnych (tzw. letnich) – w maju i czerwcu.
Termin zbioru:
- odmiany wczesne: kwiecień–maj,
- odmiany średnio wczesne: czerwiec–lipiec,
- odmiany średnio późne: od czerwca do września.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | dużo |
Barwa liści/igieł | zielona |