Psianka podłużna = oberżyna = bakłażan - Solanum melongena
Oberżyna, zwana także bakłażanem lub miłosna gruszką, to roślina z rodziny psiankowatych (Solanaceae), do której należą także ziemniak, pomidor i papryka. Psianka podłużna to prawidłowa nazwa tego warzywa.
Spis treści
Psianka podłużna – opis
Owoc bakłażanu w zależności od odmiany ma różne kształty i zabarwienie, najczęściej spotyka się odmiany o owocach gruszkowatego kształtu o fioletowoczarnej skórce. Owoc bakłażanu zawiera dużo soli mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, a także dużo węglowodanów, w tym cukrów. Zawiera niewielką ilość witamin.
Autor: photos.com
Bakłażan
Oberżyna – uprawa w Polsce
Bakłażan można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie, trzeba tylko pamiętać o tym, że jest to roślina ciepłolubna. Uprawa bakłażana z tego powodu najlepiej udaje się pod osłonami (w szklarni lub pod tunelem foliowym). Oberżyna jest wyjątkowo wymagająca pod względem ciepła – potrzebuje do wzrostu 20–30 st. C, a w temperaturze poniżej 15 st. C wzrost bakłażana zostaje zahamowany. Temperatura poniżej 0 st. C powoduje zamieranie roślin. W uprawie pod osłonami otrzymamy plony szybciej, będą one także większe.Stanowisko do uprawy bakłażana musi być bardzo ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Nie należy uprawiać bakłażana w tym samym miejscu, w którym wcześniej rosły inne warzywa z rodziny psiankowatych (papryka, pomidory, ziemniaki).
Gleba powinna być żyzna, bogata w próchnicę i dostatecznie wilgotna. Przed posadzeniem sadzonek bakłażana podłoże należy nawieźć kompostem bądź obornikiem.
Bakłażan – sadzenie i zbiór
Bakłażan uprawia się z rozsady sadzonej do gruntu pod koniec maja i na początku czerwca. W okresie wzrostu rośliny bakłażana należy systematycznie odchwaszczać oraz podlewać.Owoce bakłażana przy sprzyjających warunkach wzrostu (ciepło!) i odpowiedniej pielęgnacji zbiera się po około trzydziestu dniach od kwitnienia. Owoce zbiera się zanim będą w pełni dojrzałe. Powinny mieć błyszczącą fioletową skórę i biały miąższ. Ze zbiorem nie należy zwlekać, ponieważ nie zebrane na czas warzywa nabierają brązowego koloru, matowieją i tracą smak.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Roślina ozdobna z | owoców |
Kategoria | Warzywa |
Podlewanie | dużo |
Barwa liści/igieł | zielona |