Rzodkiewka - Raphanus sativus var.radicula
Rzodkiewka to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w ogrodowych warzywnikach.
Spis treści:
Rzodkiewka - opis
Rzodkiewka jest rośliną jednoroczną o krótkim okresie wegetacji. Jej liście są lirowate, pokryte z obu stron włoskami. Prawie równocześnie z rozwojem liści zaczyna narastać zgrubienie łodygowo-korzeniowe, które stanowi część użytkową rośliny. W zależności od odmiany zgrubienie to ma kształt kulisty, owalny lub wydłużony i barwę czerwoną, białą, różową lub fioletową.
Rzodkiewka wykształca rozgałęziony pęd kwiatostanowy z kwiatami białoróżowymi lub białymi
Autor: Gettyimages
Rzodkiewka
Rzodkiewka - uprawa
Z uwagi na walory dietetyczne, szybkość wegetacji i łatwość uprawy, rzodkiewka jest powszechnie uprawiana w okresie wiosny i jesieni. Rzodkiewka ma nieduże potrzeby w stosunku do warunków wzrostu. Ze względu na krótki okres wzrostu można ją uprawiać kilka razy w ciągu roku (także w lecie), ale trzeba dobrać odpowiednią odmianę. Najlepsze efekty uzyskuje się uprawiając ją wiosną i jesienią.
Rzodkiewka - właściwości
Rzodkiewka zawiera duże ilości wody, niewiele białka i węglowodanów (głównie cukier), dużo witaminy C i witamin B1, B2, wapń, fosfor i żelazo. Specyficzny smak nadaje rzodkiewce olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na organy trawienia (zwłaszcza na produkcję żółci) i apetyt. Dlatego poleca się ją szczególnie osobom, które mają problemy trawienne i niskie łaknienie.
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | średnio wilgotna |
Wysokość | do 20 cm |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Warzywa |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |