Biedrzeniec anyż - Pimpinella anisum
Biedrzeniec anyż znany jest lepiej jako anyż lub anyżek. To bardzo dobrze znana roślina lecznicza i przyprawowa, należąca do rodziny selerowatych, dawniej baldaszkowatych (Apiaceae).
Spis treści
Biedrzeniec anyż rzadko spotykany jest w uprawie jednak z powodzeniem można go posadzić w ogrodzie ziołowym.
Biedrzeniec anyż opis
Biedrzeniec anyż dorasta do 50 cm wysokości, dolne liście są okrągławe, ząbkowane, górne pierzastodzielne. Białe kwiaty anyżu zebrane w baldachy pojawiają się w czerwcu i lipcu. Owoce (rozłupnie) rozpadające się na dwie rozłupki są surowcem zielarskim i znaną przyprawą (Fructus Anisi).Nasiona anyżu (tak naprawdę są to owoce) wysiewa się do gruntu pod koniec kwietnia. Nasiona kiełkują po 2-3 tygodniach. Ze względu na duże rozmiary rośliny nasiona wysiewamy w odstępach minimum 30 cm.
Anyż uprawa
Miejsce do uprawy anyżu powinno być słoneczne, gdyż tylko w pełnym słońcu owoce będą miały wysoką zawartość olejków eterycznych. Owoce anyżu dojrzewają pod koniec sierpnia. Gdy łodygi zżółkną, ścina się pędy z baldachami i suszy w ciepłym i zacienionym miejscu.
Anyż właściwości
Olejek anyżowy zawarty w owocach anyżu ma właściwości rozkurczowe i wykrztuśne, działa także moczopędnie i wiatropędnie. Ze względu na swój charakterystyczny zapach i smak stosowany jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym.
Poznaj inne zioła:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Wilgotność gleby | sucha |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Roślina ozdobna z | owoców |
Wysokość | do 50 cm |
Termin kwitnienia | VI - VII |
Kategoria | Zioła |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | mało |
Barwa liści/igieł | zielona |
Pokrój | wyprostowany |