Cząber ogrodowy - Satureja hortensis
Cząber ogrodowy, znany także jako cząberek, pieprzyk, fasolowe ziele, dzięcielina, to roślina jednoroczna, należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae).
Spis treści
W stanie dzikim cząber rośnie w południowo-wschodniej Europie i w Turcji. Jako roślina przyprawowa i lecznicza (surowcem jest ziele cząbru – Herba Satureja) jest uprawiany w wielu krajach świata.
Cząber ogrodowy opis
Cząber ogrodowy dorasta do 25–40 cm wysokości. Ma silnie rozgałęziony pęd główny i gęsto ulistnione pędy boczne. Liście są lancetowate, całobrzegie, wąskie. W kątach liści wyrastają liczne krótkopędy. Cząber ogrodowy kwitnie w lipcu i sierpniu. Jego kwiaty są liliowe, różowe bądź białe.
Do uprawy cząbru należy wybrać miejsce słoneczne (konieczne do prawidłowego wzrostu) i osłonięte od wiatru. Cząber nie jest wymagający w stosunku do gleby – dobrze rośnie w każdej ziemi. Nie wymaga nawożenia.
Cząber uprawa
Cząber ogrodowy wysiewa się bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Nasiona przykrywa się jedynie cienką warstwą ziemi (do kiełkowania potrzebują światła). Cząber bardzo dobrze znosi suszę, dlatego podlewać go należy umiarkowanie. Konieczne jest usuwanie chwastów z grządki, na której rośnie cząber. Cząber można także uprawiać w doniczce.
Cząber ogrodowy zbiera się w czasie kwitnienia (wtedy zawiera najwięcej olejku eterycznego), ścinając całą część nadziemną rośliny lub same wierzchołki pędów. Ścięte pędy suszy się zawieszone w pęczkach powiązanych sznurkiem bądź rozłożone cienką warstwą w przewiewnym miejscu. Wysuszony cząber najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach.
Autor: GettyImages
Cząber ogrodowy
Cząber właściwości lecznicze i zastosowanie
Ziele cząbru zawiera przede wszystkim olejek eteryczny, w którego skład wchodzą: karwakrol, p-cymen, alfa- i beta-pinen, borneol, terpineol, kariofylen i linalol. Oprócz olejku ziele cząbru zawiera garbniki, żywice, flawonoidy, witaminę C, śluzy, sole mineralne.Cząber wykazuje właściwości przeciwbakeryjne, przeciwgrzybowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Powstrzymuje nadmierną fermentację w jelitach oraz wzdęcia, poprawia trawienie, działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.
Cząber przyprawa
Cząber charakteryzuje się ostrawym smakiem. Jest znakomitą przyprawą do potraw ciężkostrawnych, na przykład dań z roślin strączkowych (grochu, fasoli, bobu), do dań z ziemniaków, jaj. Często jest dodawany do zup oraz do marynat.
Poznaj inne zioła:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Wilgotność gleby | sucha |
Roślina ozdobna z | kwiatów |
Termin kwitnienia | VII - VIII |
Zimozielone | Nie |
Wysokość | 25 cm - 40 cm |
Kategoria | Zioła |
Barwa kwiatów | biała |
Podlewanie | mało |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | różowa |
Pokrój | krzaczasty |
Barwa kwiatów | liliowa |