Mięta pieprzowa = mięta lekarska - Mentha piperita
Mięta pieprzowa, znana też jako mięta lekarska, to mieszaniec powstały w Anglii w XVII wieku z dwóch gatunków: mięty nadwodnej i mięty zielonej. Obecnie rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce miętę pieprzową można uprawiać zarówno w gruncie, jak i w pojemniku. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Inne nazwy rośliny to miętkiewa, miętkiew.
Spis treści
- Mięta pieprzowa - opis
- Mięta pieprzowa - uprawa w ogrodzie
- Mięta pieprzowa - pielęgnacja
- Mięta pieprzowa - właściwości i zastosowanie
Mięta pieprzowa - opis
Mięta pieprzowa to bylina. Ma krzewiasty pokrój, wytwarza poziome kłącza, dorasta do 90 cm wysokości. Łodyga jest wzniesiona, silnie rozgałęziona, w kolorze zielonym lub brązowozielonym. Liście są dość duże, intensywnie zielone, o owalnym lub lancetowatym kształcie z ząbkowanym brzegiem, zaostrzone na końcach. Liście zaopatrzone są we włoski wydzielnicze. Ulistnione łodygi giną na zimę, a wiosną pojawiają się na nowo, wyrastając z podziemnych rozłogów.
Mięta pieprzowa kwitnie od czerwca do sierpnia, W okresie kwitnienie roślina obsypana jest kwiatami wyrastającymi w kątach liści. Różowe, czerwonawe lub liliowe kwiaty zebrane są w nibykłos o walcowatym kształcie. Owocem jest rozłupania rozpadająca się na cztery rozłupki. Zarówno kwiaty, jak i łodyga oraz liście mięty pieprzowej są jadalne. Charakteryzują się orzeźwiającym mentolowym aromatem i smakiem. Zapach mięty pieprzowej odstrasza mszyce, myszy czy nornice.
Mięta pieprzowa - uprawa w ogrodzie
Mięta pieprzowa jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste i ciepłe. Promienie słoneczne, które bezpośrednio padają na roślinę, mogą bardzo szybko prowadzić do poparzeń blaszki liściowej. Gleba powinna być żyzna, dość ciężka, przewiewna i wilgotna, zasobna w próchnicę i wapń. Roślina szybko się rozrasta (jest ekspansywna), dlatego warto odseparować ją od innych roślin uprawnych, ponieważ bardzo szybko może je zarosnąć.
Autor: Gettyimages
Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa - pielęgnacja
Bardzo ważne jest dokładne odchwaszczanie miejsca, w którym rośnie mięta pieprzowa. Roślina wymaga regularnego uszczykiwania liści i pędów szczytowych, prowadzi to do jej rozkrzewiania się i szybszego wzrostu. Warto usuwać kwiaty mięty, ponieważ nie maja waloru dekoracyjnego, a roślinę uprawiamy przede wszystkim dla jej liści. Jeżeli decydujemy się na wzmacnianie rośliny nawozem, powinien on być silnie rozcieńczony. Miętę pieprzową można rozmnażać przez nasiona oraz przez sadzonki pozyskane z rozłogów lub ze szczytów pędów. Młode sadzonki bardzo szybko się przyjmują i po dwóch tygodniach można je wysadzać do ziemi.
Mięta pieprzowa - właściwości i zastosowanie
Mięta pieprzowa to jedna z najbardziej popularnych roślin zielarskich. Od lat obecna była w ogrodach przydomowych. Dobrze prezentuje się zarówno na rabatach bylinowych, jak i pośród roślin jednorocznych. Jednak wymaga dużo miejsca, w niedużych ogrodach należy dbać o to, aby nie rozrastała się nadmiernie.
Jej właściwości lecznicze są ogromne. Liście zawierają olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten i wiele innych składników. Napary z liści mięty zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają prace jelit. Wykazują działanie przeciwbakteryjne i uspokajające. Mentol zawarty w mięcie pieprzowej jest surowcem do produkcji pasty do zębów oraz kremów do ciała i perfum.
Poznaj inne zioła:
Stanowisko | słoneczne |
---|---|
Roślina ozdobna z | liści/igieł |
Wilgotność gleby | wilgotna |
Stanowisko | półcieniste |
Termin kwitnienia | VI - VIII |
Zimozielone | Nie |
Kategoria | Zioła |
Podlewanie | średnio |
Barwa liści/igieł | zielona |
Barwa kwiatów | różowa |
Barwa kwiatów | fioletowa |
Pokrój | krzewiasty |
Wysokość | do 90 cm |
Pokrój | lekko wzniesiony |