Jak poprawnie nakryć do stołu? Poradnik krok po kroku. To naprawdę proste

2023-12-21 8:03

Jak poprawnie nakryć do stołu? Z której strony postawić kieliszki, gdzie położyć serwetkę i jak ułożyć talerze? To odwieczne dylematy przy nakrywaniu do stołu. Pytania pojawiają się często zwłaszcza przy okazji świąt, gdy szykujemy stół na wielu gości. Oto poradnik jak nakryć do stołu krok po kroku.

Spis treści

  1. Jak poprawnie nakryć do stołu? Obrus
  2. Jak ustawić zastawę na stole? Jak ułożyć talerze?
  3. Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?
  4. Gdzie postawić kieliszki do wina i wody?
  5. Gdzie położyć serwetki?

Wspólne świętowanie zwykle celebrujemy przy stole. Najczęściej tu serwujemy wspaniałe dania pani domu, podane w pięknej, odświętnej zastawie. Kto z nas jednak nie zastanawia się wtedy, czy poprawnie nakryliśmy do stołu? Kontemplujemy, czy dobrze położyliśmy łyżeczkę i widelczyk do ciasta, no i gdzie poprawnie położyć serwetkę?

Jak poprawnie nakryć do stołu? Obrus

Na początku zadbajmy o to, by stół, przy którym usiądziemy z naszymi gośćmi wyglądał ładnie. Nakryjmy go eleganckim obrusem. Najbardziej sprawdzają się białe. Dobrze jest też kupić specjalny podkład pod obrus, dzięki któremu mamy wrażenie „miękkości” pod stawianymi naczyniami. Stół wygląda ładnie, a naczynia mnie stukają niepotrzebnie o drewno czy szkło, czyli o blat stołu.

Jeśli przyjęcie odbywa się w czasie świat, można założyć na biały obrus świąteczne dekoracje, ustawić świece, lub nawet założyć dekoracyjny, świąteczny obrus.Dobrze dobrany do stołu obrus, nie powinien zwisać z boków więcej niż na około 25 centymetrów. To wygodne dla gości.

Zduńskie opowieści

Jak ustawić zastawę na stole? Jak ułożyć talerze?

Najpierw, na samym spodzie połóż duży talerz do dana głównego. Na nim, jeśli w menu przewidziano przystawki – połóż średni talerz do przystawek. Jeśli nie będzie przystawek, wystarczy położyć na dużym talerzu – głęboki talerz do zupy.

Specjaliści od savoir vivre’u radzą, by u góry, po lewej stronie talerza, położyć mały talerzyk na chleb. Talerzyk zabiera się dopiero wtedy, gdy przychodzi czas na nakrycie stołu do deseru z kawą.

Modne kolory ziemi we wnętrzach. To barwy natury, w których poczujesz spokój

Jak prawidłowo ułożyć sztućce na stole?

Wszystkie poradniki dotyczące nakrywania do stołu mówią to samo.

Sztućce układa się na stole w kolejności, w jakiej spożywane będą kolejne potrawy. Nóż powinien być obrócony ostrzem w stronę talerza, a widelce – zębami do góry. Po prawej stronie talerza, umieszczamy sztućce w takiej oto kolejności:

  • nóż obiadowy,
  • nóż do ryby (jeżeli serwowane będzie danie rybne), łyżka.
  • Noże powinny leżeć ostrzem w kierunku talerza.

Po lewej stronie talerza powinny się znaleźć sztućce w takiej kolejności:

  • widelec do sałatki,
  • widelec obiadowy,
  • po zewnętrznej stronie widelec do ryby.

U góry, nad talerzem kładziemy łyżeczkę deserową (koniecznie ułóż jej trzonek w prawą stronę). Pod nią kładziemy widelczyk deserowy (i tu odwrotnie - trzonek w lewą stronę).

Jeśli położyliśmy z lewej strony talerzyk na chleb – to powinien się na nim znaleźć nóż do masła. I tu uwaga – nóż powinien leżeć na skos, tak by ostrze noża „wskazywało godzinę 10”.

Gdzie postawić kieliszki do wina i wody?

Kieliszki oraz szklanki napojów powinny stać po prawej stronie talerza, nad sztućcami. Eksperci od savoire vivre”u zalecają ustawienie od lewej strony szklanki na wodę, za nią kieliszka do czerwonego wina, potem do białego wina.

Gdzie położyć serwetki?

Złożona serwetka powinna być ułożona po lewej stronie talerza. Wiele osób kładzie serwetkę w na talerzu. Najbardziej elegancki sposób, to jednak serwetka leżąca po lewej stronie talerza. Serwetka po skończonym posiłku, powinna zostać odłożona po prawej stronie talerza.

Czytaj też:

Styl nowoczesny będzie modny w 2024 roku. Jakie są cechy stylu nowoczesnego?

Jak udekorować łóżko w sypialni? Dodatki są kluczowe. Sprawdź nasze inspiracje

Kominek świąteczny. Jak zrobić i udekorować kominek na święta. Oto nasze podpowiedzi