Sokownik: jaki wybrać? Sokowniki i domowe przetwory

2019-07-02 16:52

Sokownik to specjalny garnek do soków, który świetnie sprawdzi się podczas robienia domowych przetworów na zimę. Dużą zaletą sokowników jest to, że przygotowanych w nich soków nie musimy już pasteryzować. Sprawdź, jaki sokownik wybrać i co warto o nim wiedzieć.

soki: domowe przetwory
Autor: Konrad Kalbarczyk Sokowniki to specjalne garnki, które sprawdzą się podczas robienia domowych soków.

Spis treści

  1. Sokownik: alternatywa dla sokowirówki
  2. Sokownik parowy: z czego się składa?
  3. Sokownik parowy: jak działa?
  4. Sokowniki i soki - to warto wiedzieć:
  5. Sokownik parowy - rodzaje (ZDJĘCIA)

Sokownik sprawdza się jako znaczne ułatwienie pracy, kiedy zbliża się sezon robienia przetworów na zimę. Choć półki sklepowe uginają się niemal pod słoiczkami, butelkami z sokami czy kartonami, to nadal wiele osób robi przetwory samodzielnie. Dlatego warto wyposażyć kuchnię w pomocny sprzęt, który ułatwi nam pracę. Jednym z nich jest właśnie sokownik. Radzimy, jaki sokownik najlepiej kupić (wśród sokowników dostępne są m.in. sokownik parowy lub elektryczny) i jak go używać. Nie da się ukryć, że w tych domowych przetworach nie ma chemii, ale nie znaczy to, że nie trzeba ich konserwować, gdyż inaczej nie przetrwałyby nawet doby. Zależnie od rodzaju zaprawy może to być m.in. solanka, zalewa octowa, cukier czy pasteryzacja.

Sokownik: alternatywa dla sokowirówki

Tak też jest w przypadku soków, które nadal zajmują ważne miejsce wśród domowych przetworów. Nasze babcie robiły sok na zimę w słojach, zasypując owoce cukrem i… przynajmniej niektóre, stawiały takie słoje na słońcu, by cukier szybciej się rozpuścił, czym skutecznie „zabijały” witaminę C. Dziś mało kto chce czekać miesiąc na sok, są na szczęście inne metody. Soki zarówno owocowe, jak też warzywne można robić na dwa sposoby. Pierwszy z nich polega na wyciskaniu soku za pomocą urządzeń elektrycznych, czyli sokowirówek albo wyciskarek do owoców wolnoobrotowych. W tym przypadku nie ma szansy, by gotowy domowy sok przetrwał dłużej niż dobę, nawet wstawiony do lodówki. Takie soki należy spożywać zaraz po zrobieniu. Za to soki, które zrobimy przy użyciu sokownika parowego można spokojnie przechowywać przez kilka miesięcy i traktować je jak domowe przetwory.

Zobacz też: Wyciskarka czy sokowirówka: co wybrać. Wyciskarki, sokowirówki OPINIE

Sokownik parowy: z czego się składa?

Jaki sama nazwa wskazuje sokownik parowy to urządzenie (garnek) działające dzięki parze. Śłuży do robienia soków z owoców i warzyw. W skład sokownika wchodzą trzy naczynia:

  • naczynie dolne
  • naczynie środkowe z rodzajem kominka (może być perforowany) skierowanego ku górze, doprowadzającego parę i z kranikiem spustowym, do którego podłącza się rurkę odprowadzającą sok,
  • naczynie górne z perforowanym dnem oraz zaślepką dla kominka, by sok nie spływał do gotującej się wody oraz pokrywa (często szklana).

Nowoczesne sokowniki wykonane są z dobrej gatunkowo stali, choć bywają jeszcze aluminiowe, a różnią się głównie pojemnością (sokowniki domowe mają zazwyczaj 5, 8, 10, 15 l) i tym, czy można je stawiać na płytach indukcyjnych.

Zobacz też: Wyciśnięte z lata. Kiedy przyda się sokowirówka, a kiedy wyciskarka?

Sokownik parowy: jak działa?

Sokownik parowy służy do przygotowania w domowych warunkach soku, który można przechowywać jak przetwory. Dolne naczynie sokownika służy za pojemnik na wodę, którą wlewa się do odpowiedniego poziomu, najczęściej jest on zaznaczony wewnątrz. Do górnego naczynia w sokowniku wkłada się warzywa lub owoce (te zasypuje się cukrem – słodkim owocom wystarcza proporcja 100 g cukru na 1 kg, a kwaśnym ok. 250 g/1 kg) i przykrywa pokrywą. Sokownik stawia się na płycie kuchennej, a następnie podgrzewa. Pod wpływem pary, powstającej z gotującej się wody, doprowadzanej przez środkowe naczynie za pomocą „kominka” do górnego naczynia, owoce puszczają sok, który spływa do środkowego garnka, a następnie za sprawą kranika i wspomnianej już rurki wlewa się bezpośrednio z sokownika do szklanych (wyparzonych wcześniej pojemników ze szczelnym zamknięciem). Proces powstawania soku w sokowniku trwa od około 30 minut przy owocach miękkich, około 40 minut przy owocach półtwardych, do około 1 godz. dla tych zdecydowanie twardych, jak np. jabłka. Czas uzyskania soku zależy także od pojemności sokownika; im więcej owoców lub warzyw oraz im są twardsze, tym trwa nieco dłużej.

Sokowniki i soki - to warto wiedzieć:

  • na soki najlepiej nadają się owoce i warzywa dobrze dojrzałe,
  • z pozostałego w naczyniu górnym sokownika miąższu (w przypadku owoców) można robić dżemy,
  • większość sokowników można wykorzystywać jako urządzenia gotujące na parze, a wtedy należy zestawić tylko dwa naczynia - dolne oraz górne, czyli perforowane z pokrywą.

Zobacz też: Wybieramy garnek do gotowania na parze. Zdrowe gotowanie na parze

Sokownik parowy - rodzaje (ZDJĘCIA)

Mimo że sokowniki parowe nie różnią się między sobą znacząco pod względem wyglądu, poszczególne marki proponują ich różne ceny oraz wykonanie. Dowiedz się więcej o polecanych sokownikach w zdjęciach zamieszczonych poniżej!