Zestaw do fondue – z czego się składa i jak wybrać najlepszy? Szwajcarski przysmak w twoim domu
Zestaw do fondue może uświetnić każde przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, czy miły wieczór we dwoje. Serowa lub czekoladowa przekąska, którą przygotujemy w niewielkim kociołku będzie wymagała odpowiednich narzędzi. Jak wybrać najlepszy zestaw do fondue? Czym się kierować podczas zakupu?
Spis treści
- Fondue – co to jest, jak je przygotować?
- Wybieramy zestaw do fondue. Ceramiczny, porcelanowy, stalowy czy żeliwny?
- Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje
Fondue – co to jest, jak je przygotować?
Zestaw do fondue będzie niezbędny, jeśli zdecydujemy się przygotować tę przekąskę w domowym zaciszu. Zanim wybierzemy najlepszy zestaw do fondue, warto wyjaśnić, czym jest to intrygujące danie. Fondue to przekąska, którą według legendy wynaleźli szwajcarscy górale w XVII wieku. Rozpuszczając kawałki zaschniętego sera, dodając do niego przyprawy i białe wino powstaje aromatyczna, ciągnąca się substancja, w której macza się kawałki chleba lub warzywa. Współczesne fondue można przyrządzać nie tylko w wersji wytrawnej, ale również na słodko, rozpuszczając czekoladę i maczając w niej pianki, ciastka lub kawałki owoców.
Kociołek lub garnek, w którym rozpuszcza się ser, czekoladę lub podgrzewa olej do mięsnego fondue, musi cały czas być ogrzewany specjalnym podgrzewaczem na paliwo lub świeczką typu tealight. Dzięki temu ser czy czekolada nie zetną się, ale utrzymają płynną, gorącą konsystencję. Fondue doskonale sprawdza się na przyjęciach, weselach, a także romantycznych randkach i spotkaniach z przyjaciółmi. By przyrządzić serowe lub mięsne fondue będzie nam potrzebny inny zestaw niż do czekoladowego fondue. Z czego składa się zestaw do fondue? Najważniejszym elementem jest kociołek lub garnek zwany caquelon. Od materiału, z którego jest wykonany i jego wielkości zależy, jaki rodzaj fondue możemy w nim przygotować.
Tradycyjny zestaw do fondue powinien zawierać również stabilny stojak, na którym spoczywać będzie kociołek, a także palnik lub podgrzewacz ustawiony bezpośrednio pod kociołkiem. Do zestawu dołączone są również widelczyki lub szpikulce, które służą do nadziewania i namaczania dodatków (kawałków bagietki, ciastek, owoców i warzyw). Widelczyki z 3 ząbkami zarezerwowane są do serowego fondue, z 2 do mięsnego, natomiast widelczyki do czekoladowego fondue są znacznie krótsze i mniejsze. Czasami zestaw do fondue wyposażony jest w miseczki lub talerzyki na dodatki, które chronią przed oparzeniem lub plamami. By móc w pełni korzystać z dobrodziejstw zestawu do fondue, musimy zaopatrzyć się w tealighty lub paliwo do fondue, ponieważ te elementy zazwyczaj musimy kupować oddzielnie.
Wybieramy zestaw do fondue. Ceramiczny, porcelanowy, stalowy czy żeliwny?
Kupując zestaw do fondue, należy zastanowić się, na przygotowywaniu jakiego fondue najbardziej nam zależy. Czekoladowe fondue będzie wymagać innego kociołka i podgrzewacza niż fondue serowe. Zanim zdecydujemy się na zestaw do fondue, pomyślmy również, ile osób będzie z niego korzystać – jeśli planujemy organizować duże przyjęcia, wybierzmy większy rozmiar kociołka, jeśli chcemy delektować się okazjonalnie serowym bądź czekoladowym fondue sami lub z partnerem, kilkulitrowy garnek do fondue raczej nie będzie nam potrzebny. Jak wybrać najlepszy zestaw do fondue? Zwróćmy uwagę na materiał, z którego jest on wykonany.
- Ceramiczny – jest łatwy w utrzymaniu czystości, nie chłonie zapachów, jest niedrogi i dostępny w różnych wersjach kolorystycznych. Doskonale sprawdza się do czekoladowego fondue, ponieważ by się rozpuścić, nie potrzebuje ona wysokiej temperatury. Ceramiczny zestaw do fondue podgrzewany jest tealightem, ponieważ zbyt duże temperatury mogą uszkodzić ceramiczny kociołek. Kolejną wadą tego typu naczyń jest ich kruchość
- Porcelanowy – wygląda elegancko, łatwy w czyszczeniu, nie pochłania zapachów, można go myć w zmywarce. Zazwyczaj jest niewielkich rozmiarów, dlatego dobrze sprawdzi się podczas romantycznej randki. Podobnie jak zestaw ceramiczny, porcelanowe modele nadają się głównie do czekoladowego fondue, chociaż w niektórych przypadkach można w nich rozpuszczać ser
- Ze stali nierdzewnej – najbardziej uniwersalny zestaw do fondue, w którym z łatwością rozpuścimy czekoladę, ser i podgrzejemy olej lub bulion. Zestaw do fondue ze stali nierdzewnej jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Wysokie temperatury nie zaszkodzą stalowemu kociołkowi, dlatego zazwyczaj wyposażony jest on w palnik z regulacją płomienia. Stalowy zestaw do fondue nie chłonie zapachów, doskonale sprawdza się podczas dużych przyjęć. Niestety, nie jest wolny od wad – nie prezentuje się tak dobrze jak modele z porcelany i ceramiki, jest drogi (może kosztować nawet 700 złotych) i nie można go myć w zmywarkach
- Żeliwny – żeliwo uważane jest za bardzo trwały i długowieczny materiał, dlatego takie zestaw do fondue najprawdopodobniej będzie nam służył przed długi czas. Żeliwny zestaw do fondue jest solidnie wykonany, odporny na zarysowania i uszkodzenia, a przy tym doskonale przewodzi ciepło, więc temperatura w środku kociołka będzie utrzymywać się dość długo. Żeliwny zestaw dobrze sprawdzi się do każdego rodzaju fondue. Niestety, najlepiej wybrać jeden rodzaj, ponieważ żeliwo bardzo chłonie zapachy. Ponadto, żeliwny zestaw do fondue jest drogi, ciężki, nieporęczny i nie można go myć w zmywarce
- Plastikowy – zestaw do fondue wykonany z tego materiału różni się nieco od modeli wykonanych ze stali czy ceramiki. Plastiku nie wolno podgrzewać bezpośrednio ogniem, dlatego plastikowy zestaw do fondue nada się tylko do roztapiania czekolady. Można tego dokonać przez podgrzanie pojemnika do mikrofali lub podlanie go gorącą wodą
- Elektryczny – podłączane do prądu zestawy do fondue są wygodne, bezpieczne i wytrzymałe. W kilka minut możemy cieszyć się serową lub czekoladową przekąską. Niestety, elektryczne modele są drogie, nie można ich myć w zmywarce, nie nadają się również do podgrzewania oleju, dlatego w elektrycznych zestawach możemy przygotować tylko fondue czekoladowe lub serowe
Jak urządzić kuchnię marzeń? Oto nasze propozycje
Autor: A.M.home
Ciekawą alternatywą dla gładkich, białych ścian są płyty imitujące marmur. Biegnące po ścianie użylenia wprowadzają do kuchni element luksusu.
Autor: materiały prasowe Electrolux